Kenijka v Londonu postavila nov svetovni rekord

Atletika 21. Apr 202413:18 0 komentarjev
Peres Jepchirchi
Foto: Profimedia

Olimpijska zmagovalka Peres Jepchirchir iz Kenije je zmagala na maratonu v Londonu in s časom dveh ur, 16 minut in 16 sekund postavila svetovni rekord za nastope brez moških, ki bi jim pomagali z ritmom med 42 km dolgo razdaljo, je sporočila Svetovna atletika. Med atleti je slavil prav tako Kenijec Alexander Mutiso Munyao (2:04:01).

V zgolj ženski konkurenci je imela doslej rekord njena rojakinja Mary Jepkosgei Keitany, ki je 2:17:01 tekla prav tako v Londonu 23. aprila 2017. Jepchirchir je torej sedem let staro znamko rojakinje premagala za kar 45 sekund.

Jepchirchir, trikratna svetovna prvakinja v polmaratonu na 21 km, je uspela pospešiti in je v zaključku prišla do svoje tretje zmage na največjih maratonih. Druga je bila s sedmimi sekundami zaostanka absolutna svetovna rekorderka Tigist Assefa. Etiopijka je 2:11:53 tekla skupaj z moškimi 24. septembra lani na maratonu v Berlinu.

V britanski prestolnici je bila lani druga Megertu Alemu, tokrat pa tretja z osmimi sekundami zaostanka za zmagovalko. Vse prve tri prvouvrščene tekmovalke so tekle pod dvema urama in 17 minutami, torej pod prejšnjim rekordom v zgolj ženski konkurenci.

Alexander Mutiso Munyao je poskrbel za dvojno kenijsko zmagoslavje v Londonu. Za njim je 14 sekund pozneje v cilj pritekel 41-letni Kenenisa Bekele. Etiopijec je trikratni olimpijski zmagovalec in petkratni svetovni prvak na stadionskih tekih na 5000 in 10.000 m. Tretji je bil domačin Emile Cairess (2:06:46).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!