Tretji Bryant, drugi Jordan, prvi … Dončić!

Košarka 21. Apr 20246:00 0 komentarjev
Dallas Mavericks
Luka Dončić optimistično zre proti končnici; FOTO: Profimedia

Luka Dončić je v svoji karieri podrl že marsikateri rekord, a nas nekateri mejniki pri Ljubljančanu vseeno še vedno težko pustijo ravnodušne. Takšna je praksa tudi pri statističnem kazalniku, ki so ga izbrskali ameriški analitiki.

Gre za dosežene točke na tekmo, a brez upoštevanja prostih metov. V rednem delu sezone 2023/2024 je Luka Dončić iz tega naslova za Dallas na posamezno tekmo v povprečju dosegal točno 27 točk. Gre za rekord lige, in sicer vse od združitve lig NBA in ABA dalje (1976) ter presežen mejnik, ki ga je do tekoče sezone v rokah držal – nihče drug kot – Michael Jordan. Ta je kot član Chicago Bulls v svoji tretji profesionalni sezoni 1986/1987 na srečanje (brez prostih metov) dosegal po 26,9 točke.

Na tretje mesto se uvršča pokojni Kobe Bryant, ki je v sezoni 2005/2006 na tekmo, izključujoč točke s črte prostih metov, zbral po 26,7 točke.

Ob tem podatku bo ljubitelje košarke zagotovo zanimalo, kaj je Jordanu in Bryantu na koncu uspelo postoriti v tistih sezonah, ko sta dosegala tako visoke številke. Jordan je s čikaškimi biki v prvem krogu končnice z 0-3 izgubil proti Boston Celtics, kasnejšim finalistom lige, Bryant pa se je – skupaj s Sašo Vujačićem – prav tako poslovil na uvodu “playoffa”, potem ko je jezernike s 4-3 porazila zasedba Phoenixa na čelu s Steveom Nashom.

Čas za prekinitev niza

Zgoraj navedeni statistični podatek očitno ne prinaša prav veliko uspeha, saj je tudi George Gervin, ki si na lestvici s Kobejem deli tretje mesto, s San Antonio Spurs leta 1980 slovo vzel že po prvem krogu končnice.

Obeta se epski boj med Clippers in Mavericks; Foto: guliverimage

Član hrama slavnih z upokojeno številko 44 pri franšizi ostrog je takrat na startu končnice z 1-2 moral priznati premoč teksaškim sosedom iz Houstona.

Bo Dončić prekinil negativno serijo? Prvo priložnost za rušenje tradicije bo imel že nocoj ob 21.30 uri, ko Mavericks v prvi tekmi serije končnice gostujejo pri Los Angeles Clippers.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!