Mladinec Tom Teršek zablestel v metu kopja

Atletika 15. Jun 202422:36 0 komentarjev
Tom Teršek
FOTO: Aleš Fevžer

Mladinec Tom Teršek iz kranjskega Triglava je na 35. mednarodnem atletskem mitingu v Novem mestu z zmago presenetil v metu kopja, kjer je za več kot tri metre in pol premagal vse tekmece. Zelo se je približal magični meni 80 m, vrgel je 78,22 metra in se povzpel na peto mesto večne članske slovenske lestvice.

Prek 80 m je od Slovencev vrgel le rekorder Matija Kranjc (81,13 m). Lepo zmago v mednarodni konkurenci je dosegla mladinka celjskega Kladivarja Ela Velepec, ki je v skoku v višino 1,82 m preskočila v drugem poskusu, v tretjem pa Novozelandka Keeley O’Hagan, ki je tudi končala na 1,82 m za drugo mesto.

Anej Čurin Prapotnik (Ptuj) je z 10,43 sekunde na 100 m sicer prepričljivo ugnal Jerneja Gumilarja (Mass, 10,60), a ni bil zadovoljen in upa, da bo imel naslednjo sredo v Mariboru srečo z vremenom, saj je pred nekaj tedni tam tekel 10,16, a s preveliko pomočjo vetra.

V sprintu po poškodbi še ni nastopila Maja Mihalinec Zidar (Mass), ki je bila sicer na startni listi. Tako ni mogla izkoristiti dobre tuje konkurence, v kateri sta se kljub močnemu vetru v prsi dve tekmovalki spustili krepko pod 12 sekund. Šele po fotofinišu je Slovakinja Monika Wegertova s 11,71 ugnala Italijanko Auroro Berton. Peta je bila Lana Andolšek (Kranj, 12,16).

Na pol stadionskega kroga je bila najboljša Lisa Marie Kwayie (23,49), članica bronaste nemške štafete na svetovnem prvenstvu v Dohi je ugnala Beatrice Misilingi iz Namibije (23,68), šesto na prejšnjih OI v Tokiu.

Tudi na 100 m ovire je bila sicer na startni listi polfinalistka EP Nika Glojnarič (Brežice), v njeni odsotnosti je v zgolj slovenski konkurenci zmagala Milica Emini (Mass) s 13,43 sekunde.

V metu kopja je med atletinjami slavila slovenska rekorderka Martina Ratej. Slednja je bila s 56,34 m v kvalifikacijah 16. na nedavnem evropskem prvenstvu v Rimu, kjer je bilo za finale dovolj 57,71 m, tokrat je ta dosežek presegla s 57,92 m.

Veronika Domjan (Ptuj) je s 53,89 metra v metu diska za pet centimetrov dobila dvoboj z Grkinjo Krisuo Anagnostopulu (53,84 m). V skoku v daljino so bile tudi le Slovenke, Maja Bedrač (Ptuj) je zmagala s 6,20 m. Blaž Zupančič (Mass) je kroglo sunil 17,83 m za prvo mesto, Robert Renner (Mass) pa je bil s 5,20 m tretji v skoku s palico.

Na stadionu Portoval so se merili atleti in atletinje iz 16 držav, številni slovenski atleti pa niso izkoristili dobre mednarodne udeležbe za izboljšanje svojih dosežkov. Kot denimo prisotnost zmagovalca na 1500 m Marina Bloudka, Hrvat je zmagal s 3:45,94.

Tekma je štela tudi za slovensko mednarodno ligo (MAL) ter za serijo svetovnega izziva svetovne atletike. Zadnji miting MAL v tej sezoni bo naslednjo sredo v Mariboru, potem pa bosta za to najvišjo serijo tekmovanj v Sloveniji štela le še državno prvenstvo in atletski pokal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!