Neverjetni Šved znova spisal zgodovino, čeprav se skoka ne spomni (VIDEO)

Atletika 18. Sep 20238:47 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Šved Armand Duplantis je drugi dan finala sezone atletske diamantne lige v ameriškem Eugenu postavil nov svetovni rekord v skoku s palico. Preskočil je 6,23 m, kar je absolutni rekord v disciplini.

Olimpijski zmagovalec iz Tokia ter dvakratni svetovni prvak iz Eugena in Budimpešte je v nedeljo za centimeter popravil lasten svetovni rekord. Prejšnja znamka je namreč znašala 6,22 metra, Šved pa jo je postavil 25. februarja letos v francoskem Clermont-Ferrandu. Še pred tem je lani, prav tako v Eugenu, na prostem skočil 6,21 metre.

“Ne spomnim se skoka. Sem smrtno resen, vedel sem le, da bo zelo tesno,” je priznal 23-letni Duplantis, ki je svetovni rekord popravil že sedemkrat. “Po skoku sem dvignil pogled in letvica je še vedno stala. Težko je to razložiti,” ni skrival zadovoljstva sijajni atlet.

Mladi Šved je obenem poudaril, da je svetovni rekord perfekten način za zaključek izjemno uspešne sezone. “Na tribunah je bila tudi moja družina, zato je občutek še toliko bolj neverjeten,” je še povedal Duplantis.

Drugi mesto je s 5,82 m tokrat osvojil Filipinec John Ernest Obiena, tretji pa je bil Američan Sam Kendrick, ki je skočil s 5,72 m.