Prepričljiva predstava Kristjana Čeha

Atletika 24. Feb 20245:32 2 komentarja
Foto: Guliverimage

Najboljši slovenski atlet Kristjan Čeh je prepričljivo zmagal na dvoranskem mitingu srebrne svetovne serije v Berlinu v metu diska, s 65,72 m je postavil rekord tekmovanja ISTAF v nemški prestolnici. Preostali njegovi trije tekmeci so bili Nemci. Drugi je bil Henrik Janssen z 61,92 m, tretji Daniel Jasinki (61,91 m).

Slednji je bil bronast na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru.

Tedaj je olimpijski zmagovalec postal Christoph Harting, ki je bil tokrat zadnji (60,41 m). Med atletinjami je bila najboljša Jorinde van Klinken (63,50 m), četrta na svetovnih prvenstvih lani in predlani.

Filip Jakob Demšar je bil pred tem v teku na 60 m ovire s 7,81 sekunde v kvalifikacijah skupno deveti. S tem je za sedem stotink zgrešil finale, za 11 pa zaostal za osebnim rekordom.

FOTO: Guliverimage

“Fizično sem sposoben teči osebni rekord, a sem bil med tekom malo preveč nezbran. Na ogrevanju sem se dobro počutil, a tek potem ni bil dober. Utrujen sem po seriji tekem. Pred dvoranskim SP se moram spočiti in prepričan sem, da bo potem v Glasgowu konec naslednjega tedna znova steklo,” je pojasnil Demšar.

Rekord mitinga

Po koncu ostalih disciplin so nastopil v posebnem dvoranskem tekmovanju še v metu diska, kjer so se z atletinjami, ki mečejo kilogramsko orodje, s še enkrat težjim diskom pomerili atleti. Čeh je bil boljši tudi od vseh tekmovalk, Christophom Harting pa je zaostal za vsemi, tudi za svojo ženo Julio, ki je bila med metalkami zadnja (60,61 m), oba pa že več kot pol desetletja ne nastopata na največjih tekmovanjih.

Čeh je začel 64,99 m in izboljšal rekord mitinga, ki ga je imel doslej domačin Martin Wierig, ki je leta 2014 vrgel 64,82 m. Ptujčan je nato nadaljeval s 65,72 m, v tretjem poskusu pa je ostal brez veljavnega izida, ko je zadel zaščitno mrežo. Tako je bilo tudi v četrtem, zadnjem metu.

S tem je ostal nedotaknjen najboljši izid na svetu doslej v dvorani, tu se svetovni rekordi v tej disciplini ne štejejo. Leta 2009 ga je dosegel Gerd Kanter, sedanji estonski trener Čeha je tedaj vrgel 69,51 m.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje