Prvi letošnji večer resnice za najboljšega slovenskega atleta

Atletika 19. Maj 20248:00 0 komentarjev
Met diska Kristjana Čeha bo eden vrhuncev mitinga v Marakešu. FOTO: Profimedia.

Zvečer bo v Marakešu v Maroku na sporedu četrti miting atletske diamantne lige v tej sezoni. Tako kot na zadnjem v Dohi bomo tudi v Maroku videli kar štiri slovenske nastope. V akciji bodo Tina Šutej, Lia Apostolovski, Anita Horvat in Kristjan Čeh, ki se bo za novo zmago potegoval v najbolj zanimivi disciplini večera.

Miting diamantne lige v Marakešu si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na programu SK1 z začetkom ob 20. uri.

V Marakešu bo 14 disciplin (sedem v ženski in sedem v moški kategoriji) štelo za diamantno ligo. Tudi vse štiri, v katerih bomo videli slovenske nastope.

Kot prva bo slovenske barve zastopala Lia Apostolovski. V prvi diamantni disciplini dne, skoku v višino za ženske, bo nastopila ob 18. uri. Bronasta z zadnjega dvoranskega svetovnega prvenstva v skoku je pozimi preskočila 195 centimetrov in se prebila v sam svetovni vrh, s poletno sezono pa začela na zadnjem mitingu diamantne lige v Dohi, kjer je preskočila 188 centimetrov in bila četrta.

Zagotovo bo v Maroku skušala skočiti še višje, kar bi skorajda zagotovo pomenilo tudi višjo uvrstitev. Konkurenca v Marakešu bo namreč nekoliko skromnejša, kot je bila v Katarju.

Med devetimi tekmovalkami je doslej dva metra preskočila le Kazahstanka Nadežda Dubovickaja, a pot do najvišjih mest vseeno ne bo lahka, saj bo nastopila med drugimi tudi zmagovalka katarskega mitinga Srbkinja Angelina Topić, tretja na zadnjem evropskem prvenstvu na prostem.

Lia Apostolovski
Lia Apostolovski. FOTO: Profimedia

Tina Šutej med favoritkami za zmago

Ob 18:50 bo v akciji naša najboljša atletinja Tina Šutej v ženskem skoku s palico. V Dohi je bila slovenska rekorderka tretja, na stopničke bo zagotovo ciljala tudi tokrat.

Med prijavljenimi ima s 463 centimetri, ki jih je uspela preskočiti v prvem nastopu sezone na prostem, najboljši rezultat skupaj z Grkinjo Aikaterini Stefainidi, nekdanjo olimpijsko, svetovno in evropsko prvakinjo iz Grčije.

Malo za njima je Italijanka Roberta Bruni, ki je v tej sezoni preskočila 461 centimetrov, zagotovo pa velja omeniti tudi Švicarko Angelico Moser, ki je z najboljšim izidom v tej sezoni na prostem pri repu prijavljenih tekmovalk (440), medtem ko jo njen osebni rekord, pozimi je preskočila 475 centimetrov, postavlja precej višje.

Tina Šutej. FOTO: Profimedia.

Kristjan Čeh v ponovitvi finala OI in SP

Eden večjih, če ne največji spektakel – tako ga oglašujejo tudi organizatorji mitinga – se bo zgodil v disciplini meta diska (začetek ob 19:41), v katerem bo novo zmago skušal doseči naš najboljši atlet. Kristjan Čeh je v Dohi zmagal, a tam ta disciplina ni štela za diamantno ligo, zato je bila konkurenca nekoliko skromnejša.

Tokrat še zdaleč ne bo. Obeta se res dobra tekma, v kateri bomo videli praktično vse najboljše na svetu. Lahko bi zapisali, da bo to kar ponovitev finalov zadnjih treh največjih tekmovanj – olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev -, zato bo današnji nastop Čeha o njegovih možnostih v sezoni, ki prinaša tako olimpijske igre kot evropsko prvenstvo, povedal marsikaj. Z svojima največjima tekmecema, Alekno in Stahlom, se bo udaril prvič letos.

Slovenski rekorder (71,68 metra) je v Katarju zmagal z odličnih 70,48, kar pa ga uvršča šele na tretje mesto lestvice najboljših rezultatov v tej sezoni. Alex Rose iz Samoe, ki je ta teden presenetil s sijajnim rezultatom 71,48 sicer ne bo tekmoval, bosta pa zato prisotna olimpijski in svetovni prvak Daniel Stahl ter Litovec Mikolas Alekna, ki je pred enim mesecem na prvem mitingu letošnje diamantne lige šokiral z neverjetnim metom, dolgim 74,35 metra, s katerim je popravil kar 38 let star svetovni rekord.

Ob njima velja omeniti še Avstrijca Lukasa Weisshaidingerja, večkratnega dobitnika medalj z največjih tekmovanj, in nekdanjega evropskega in svetovnega prvaka Andriusa Gudžiusa iz Litve.

Anita Horvat. FOTO: Profimedia.

Anita Horvat se želi oddolžiti za Doho

V predzadnji disciplini dne, s startom ob 20:33, bo šla v akcijo v teku na 800 metrov Anita Horvat in se skušala oddolžiti za razočaranje v Dohi.

Tja je po novem državnem rekordu v teku na 600 metrov prispela z visokimi cilji, a nato močno zaostala za pričakovanji. Z rezultatom 2:05,06 je pristala na zadnjem mestu in za več kot šest sekund zaostala za svojim osebnim rekordom (1:58,73).

Naša najboljša tekačica na srednje proge ta hip ima med nastopajočimi četrti najboljši izid kariere. Na prvem mestu je finalistka zadnjih olimpijskih iger Habitam Alemu iz Etiopije (1:56,71), boljši pa sta tudi Slovakinja Gabriela Gajanova (1:58,78) in bronasta z dvoranskega svetovnega prvenstva Neolie Yarigo iz Benina (1:58,65).

Spored mitinga v Marakešu:

18:00: skok v višino, ženske (Lia Apostolovski)

18:26: met krogle, ženske

18:50: skok s palico, ženske (Tina Šutej)

19:04: 400 m ovire, ženske

19:12: troskok, moški

19:14: 800 m, moški

19:24: 5000 m, ženske

19:41: met diska, moški (Kristjan Čeh)

19:57: 1500 m, moški

20:10: 200 m, ženske

20:22: 100 m, moški

20:33: 800 m, ženske (Anita Horvat)

20:46: 3000 m zapreke, moški

Kaj nas še čaka? Kup atletskih zvezdnikov in zvezdnic

Številne dobitnike medalj z največjih tekmovanj bomo spremljali tudi v preostalih disciplinah. V moškem troskoku se bosta udarila svetovni prvak Hugues Fabrice Zango iz Burkine Faso in olimpijski prvak, Portugalec Pedro Pichardo.

V ženskem metu krogle bomo na delu videli dvakratno svetovno prvakinjo Chase Jackson iz ZDA in dvoransko svetovno prvakinjo iz Kanade Sarah Mitton.

Ena glavnih zvezdnic mitinga bo jamajška sprinterka Shericka Jackson, olimpijska in štirikratna svetovna prvakinja, ki v teku na 200 metrov poraza ne pozna že več kot dve leti. Glavna favoritka za zmago bo seveda tudi tokrat. Najbolj nevarni, da prekineta ta niz, bosta evropska prvakinja Mujinga Kambundji, ki teče za Švico, in Danka Ida Karstoft, ki je bila na zadnjem evropskem prvenstvu bronasta.

Soufiani El Bakkali. FOTO: Profimedia.

Za domače navijače bo vrhunec nastop olimpijskega in svetovnega prvaka v teku na 3000 metrov z zaprekami Soufianeja El Bakkalija. Zanimivo, da bo v Marakešu tekel tudi svetovni rekorder v tej disciplini, Lamecha Girma iz Etopije, a ne v tej disciplini, ampak v teku na 1500 metrov.

V teku na 800 metrov bomo videli olimpijskega prvaka Emmanuela Korirja iz Kenije, ki bo tekel prvič letos in za zmago obračunal z nekaj zelo hitrimi rojaki.

Eden vrhuncev večera bo, tako kot vedno, moški sprint na 100 metrov, v katerem bo teklo šest sprinterjev, ki so se že spustili pod desetimi sekundami. Tudi Jamajčan Yohan Blake. Večkratni dobitnik medalj z največjih tekmovanj, čigar osebni rekord znaša sijajnih 9,69.

Spored diamantne lige 2024:

20. april: Xiamen, Kitajska

27. april: Šanghaj, Kitajska

10. maj: Doha, Katar

19. maj: Marakeš, Maroko

25. maj: Eugene, ZDA

30. maj: Oslo. Norveška

2. junij: Stockholm, Švedska

7. julij: Pariz, Francija

12. julij: Monako

20. julij: London, Velika Britanija

22. avgust: Lozana, Švica

25. avgust: Chorzow, Poljska

29. avgust: Rim, Italija

5. september: Zürich, Švica

13. in 14. september (finale): Bruselj, Belgija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!