Kristjan Čeh je čez noč dobil novega tekmeca v lovu na olimpijsko medaljo

Atletika 13. Maj 202421:30 0 komentarjev
Alex Rose. FOTO: Profimedia.

Alex Rose iz Samoe je na mitingu v ZDA disk vrgel 71,48 metra daleč, postavil oceanski rekord in napovedal, da bo na olimpijskih igrah v Parizu resno napadel medaljo.

Konkurenca v metu diska bo na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu očitno brutalna.

Potem ko je na začetku sezone Litovec Mikolas Alekna disk vrgel kar 74,35 metra daleč in popravil enega najstarejših svetovnih atletskih rekordov Nemca Jürgena Schulta (74,08) iz leta 1986, je Kristjan Čeh na petkovem mitingu diamantne lige že v prvem nastopu v letošnji sezoni navdušil z zmago in rezultatom 70,48.

To je manj kot meter in pol manj od njegovega osebnega rekorda in petega najboljšega dosežka v zgodovini discipline iz lanskega leta (71,86).

Zdaj je v najstarejši atletski disciplini navdušil še do letos v svetovnem merilu dokaj anonimni Alex Rose iz Samoe, ki je sicer večkratni oceanski prvak, a na velikih tekmovanjih še nikoli ni bil blizu medalj. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih je bil 12. in 8., na zadnjih dveh olimpijskih igrah pa obstal v kvalifikacijah.

Oceanski rekord in 11. izid v zgodovini meta diska

Toda 32-letni orjak, ki nastopa za Samoo, rojen pa je v ZDA, je zdaj disk vrgel kar 71,48 metra in postavil drugi najboljši izid sezone na svetu, oceanski rekord in 11. najboljši rezultat v zgodovini discipline.

Najboljši dosežek Čeha v letošnjem letu je presegel za natanko en meter in slovenskemu asu, svetovnemu prvaku iz leta 2022 in svetovnemu podprvaku iz leta 2023, napovedal boj za medaljo na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu, kjer bo slovenski rekorder lovil prvo olimpijsko medaljo. Na igrah v Tokiu leta 2021 je bil peti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!