Šok v Nairobiju, najbolj “smrtonosna” tekma na svetu upravičila sloves

Atletika 18. Jun 202414:00 0 komentarjev
Olimpijski prvak Emmanuel Korir najverjetneje ne bo videl Pariza. FOTO: Guliverimages.

Letošnje olimpijske igre bodo najverjetneje minile brez aktualnega prvaka in podprvaka, potem ko se Emmanuel Korir in Ferguson Rotich v kvalifikacijah v Nairobiju nista uspela uvrstiti v ekipo za Pariz.

Tek na 800 metrov za moške je v zadnjih 20 letih morda najbolj monotona atletska disciplina na olimpijskih igrah, kar se tiče vprašanja, iz katere države prihaja zmagovalec.

Od leta 2008 do leta 2021, ko so bile na sporedu zadnje olimpijske igre, so na vseh štirih igrah zmagali Kenijci.

Zato ne čudi, da so tamkajšnje olimpijske kvalifikacije verjetno najbolj zahtevna, “smrtonosna” tekma od vseh, ki jih v teku poznamo. Precej močnejša kot finali največjih tekmovanj.

Zmagovalec tretji najhitrejši v zgodovini, trije pod 1:43

Nič drugače ni bilo niti letos, ko so vsi prvi trije uvrščeni tekli pod 1:43 in dosegli tri najboljše rezultate leta na svetu.

Zmagovalec Emmanuel Wanyonyi je tekel fantastičnih 1:41,70, kar je tretji najboljši čas v zgodovini teka na 800 metrov. Drugouvrščeni Wyclife Kinyamal pa je v cilj prišel v času 1:42,50.

Emmanuel Wanyonyi med olimpijskimi kvalifikacijami v Nairobiju. FOTO: Guliverimages.

Šokira tudi podatek, da je brez mesta v olimpijski ekipi že v predtekmovanju ostal olimpijski prvak iz Tokia Emmanuel Korir, ki je bil v svoji kvalifikacijski skupini šele šesti, podobno pa velja tudi za srebrnega z zadnjih olimpijskih iger Fergusona Roticha, ki je prav tako obstal v kvalifikacijah, v katerih je v svoji skupini zasedel četrto mesto.

Ob Wanyonyiju in Kinyamalu, ki sta si mesto v Parizu zagotovila neposredno, bo tja odpotoval še en tekač, ki ga bo posebna komisija imenovala naknadno, a olimpijskemu prvaku Korirju ne kaže najbolje.

29-letni tekač, ki je bil leta 2022 tudi svetovni prvak, je imel v zadnjem času namreč veliko težav z zdravjem in je daleč od rezultatov, ki jih je kazal pred nekaj leti. Njegov osebni rekord iz leta 2018 je 1:42,05.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!