Športna tragedija Luke Janežiča: Tega si nisem predstavljal

Atletika 7. Mar 202218:48 > 18:49 2 komentarja
Luka Janežič
Getty Images

Enemu najboljših slovenskih atletov Luki Janežiču, ki se je poškodoval v soboto na balkanskem prvenstvu v Istanbulu, bo v sredo v Ljubljani Matej Drobnič operiral Ahilovo tetivo in je zanj že konec celotne letošnje sezone. Janežič je bil med letoma 2017 in 2019 trikrat zaporedoma izbran za najboljšega slovenskega atleta leta.

Tako ne bo mogel nastopiti sredi tega meseca na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Beogradu, kot tudi ne na prostem na svetovnem prvenstvu v ZDA in evropskem prvenstvu v Nemčiji. Skoraj zagotovo pa ne bo tekmoval niti v naslednji zimski sezoni, je po današnjem pregledu povedal Janežič.

“Bil sem na pregledu, 90 odstotkov tetive je strgane in zato ni druge možnosti kot operacija. Po njej sledi od šest do osem mesecev rehabilitacije. Poleti 2023 se bom vrnil na atletske steze. Glavni cilj tako ostaja tretji olimpijski nastop leta 2024 v Parizu. Bo pa to zame velika sprememba, od leta 2015 sem bil na vseh velikih tekmovanjih,” je spomnil slovenski rekorder na 400 m.

Šestindvajsetletni atlet je imel v soboto najprej peti čas teka na 400 m (47,26), nato pa je prav ob koncu tekmovanja tekel še v zadnji predaji štafete 4 x 400 m, v kateri so bili še Rok Ferlan, Lovro Mesec Košir in Gregor Grahovac. Četverica je bila druga s 3:10,47 ter je izboljšala prejšnji slovenski rekord.

Foto: REUTERS/Phil Noble

A je pravo tragedijo doživel Janežič, ko je bil na poti, da ekipi v zaključku zagotovi prvo mesto. Nekaj metrov pred ciljem se je opotekel in padel v cilj, kjer je bil drugi za Romunijo, pri tem pa se je držal za nogo. Zaradi poškodbe tetive so ga odpeljali v lokalno bolnišnico, kjer so mu povili nogo pred odhodom v domovino. Tam je tudi izvedel, da so kljub njegovi poškodbi vseeno tekli rekord.

Janežič od sredine lanskega oktobra vadi pod taktirko novega trenerja. Roka Predaniča je zamenjal Damjan Zlatnar, ki je še vedno slovenski rekorder na 110 m ovire.

Državni rekorder

Član celjskega Kladivarja je slovenski rekord na 400 m na prostem tekel leta 2017 v Monaku, ko so mu namerili 44,84 sekunde. Lani je na olimpijskih igrah v Tokiu v polfinalu teka na 400 m zasedel 15. mesto, ko je tekel svoj najboljši izid sezone 45,36 sekunde.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje