V Londonu končan izjemen niz Kristjana Čeha, sijajen nastop Šutej

Atletika 23. Jul 202315:27 > 16:42 0 komentarjev
Kristjan Čeh
Foto: profimedia

Tina Šutej je bila na atletski diamantni ligi v Londonu tretja v skoku s palico, preskočila je 4,71 m. Tretji je bil pred tem Kristjan Čeh v metu diska, nastopila bo še Anita Horvat v teku na 800 m.

V skoku s palico je zmagala Finka Wilma Murto, evropska prvakinja na prostem in v dvorani je skočila 4,80 m, tako kot tudi drugouvrščena Američanka Katie Moon. Aktualna olimpijska in svetovna prvakinja je imela en poskus več.

Šutej je v prvih skokih preskočila 4,36 in 4,51 m. Tedaj je vodila skupaj s Katie Moon in Grkinjo Aikaterini Stefanidi, nekdanjo olimpijsko, svetovno in evropsko prvakinjo.

Članica celjskega Kladivarja je letvico na 4,62 m prvič podrla, za trenutno peto mesto je bila uspešna tretjič. Sledili so skoki na 4,71 m, na tej višini je bilo le še pet tekmovalk. Med tistimi, ki so izpadle, je bila tudi Sandi Morris.

Tina Šutej nadaljuje z odličnimi nastopi. FOTO: Guliverimages.

Američanka je bila pred Moon na dvoranskem SP lani v srbski prestolnici in je s tem ponovila uspeh iz leta 2018, ima pa med drugim še tri srebrne medalje s SP na prostem in prav tako srebro iz olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Šutej je v prvem skoku preskočila 4,71 m in se povzpela na drugo mesto. Pred njo je bila le Moon, Murto je zmogla to višino v drugem skoku, Kennedy pa v tretjem. Izpadla je še Stefanidi. Četverica je nadaljevala na 4,80 m. Murto je bila prva uspešna v drugem skoku, Moon pa v drugem. Avstralka Nina Kennedy, bronasta na lanskem SP, je bila tako kot Šutej neuspešna v vseh tret skokih in je bila za Slovenko na četrtem mestu.

Letošnja evropska dvoranska podprvakinja in srebrna tudi na evropskih igrah je 5. maja na diamantni ligi v Dohi s 4,76 m izenačila slovenski rekord na prostem. Prvič je 4,76 metra je preskočila 11. septembra 2021 v Ljubljani. Absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi.

Čeh še drugič tretji v tem tednu

Kristjan Čeh je dokaj slabo začel, po prvi seriji je bil četrti, ko je vrgel 62,84 metra. Povedel je Litovec Andrius Gudžius s 65,47 m, s 65,64 m ga je v drugi seriji prehitel Avstralec Matthew Denny. Čeh je s 65,93 m v drugi seriji prišel na čelo, s 66,02 m je vodil tudi po polovici tekme. A je imel v četrti in peti seriji neveljavna meta, v četrti sta ga prehitela Stahl s 67,03 m in Denny s 66,77 m.

Stahl je v zadnjih dveh serijah ostal brez izida, Denny pa s 64,46 in 65,47 ni popravil svojega dosežka. A je ostal drugi, Stahl pa je zmagal, saj je Čehov zadnji met meril 63,34 m in je ostal na tretjem mestu. Pred njim je bil tudi Matthew Denny. Ta je s četrtim mestom na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021 za pet cm zgrešil medaljo, šesti je bil lani na SP v ZDA in je s tem ponovil izid s SP leta 2019 v Dohi.

Čeh je v tem tednu tako drugič osvojil tretje mesto. Stahl in Gudžius sta Čeha premagala v torek v Szekesfehervarju na Madžarskem in mu prizadejala drugi poraz v sezoni.

Čeh je bil prvič brez zmage v sezoni v Turkuju na Finskem 13. junija, ko je zasedel drugo mesto, tudi tedaj je bil najboljši Stahl. Ptujčan v diamantni ligi zmagal na vseh tekmah lani in je bil do tekme v britanski prestolnici neporažen tudi letos. To je bil zadnji nastop na pomembnih mitingih Čeha pred svetovnim prvenstvom v drugi polovici avgusta na Madžarskem, v Estoniji, kjer se bo pripravljal pod vodstvom trenerja Gerda Kanterja, bo imel pred tem predvidoma še testno tekmo.

Tako Čeh kot Šutej sta si tudi že zagovorila finalni nastop na diamantni ligi.

Anita Horvat, ki je tako kot Čeh in Šutej že dosegla normo za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu, je bila med 11 udeleženkami v prvem krogu v ozadju na osmem mestu. Nato je kakšnih 200 metrov pred ciljem odstopila. V ICarigradu je bila marca srebrna na dvoranskem EP, pred njo je bila le Britanka Keely Hodgkinson.

Olimpijska in svetovna podprvakinja je bila prva favoritinja domačega mitinga, a ni nastopila, četudi je bila na startni listi. Z rekordm mitinga je zmagala njena rojakinja Jemma Reekie (1:57,30). Bila je četrta na olimpijskih igrah v Tokiu in peta na lanskem evropskem prvenstvu v Nemčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!