Slovenski dragulj po novem podvigu v Rimu ohranja mirno kri

Atletika 10. Jun 202413:20 0 komentarjev
Matic Ian Guček
Foto: Peter Kastelic/AZS.

Matic Ian Guček je v polfinalu evropskega atletskega prvenstva v Rimu dosegel nov državni rekord v teku na 400 metrov z ovirami in se brez težav uvrstil v jutrišnji finale. Uspešna je bila v kvalifikacijah tudi Anita Horvat v teku na 800 metrov.

Matic Ian Guček je po državnem rekordu, ki ga je drugič letos popravil na mitingu v Ostravi, kjer je tekel 48,37, v prvem nastopu na evropskem prvenstvu v Rimu navdušil.

S tekmovanjem je kot eden od najboljših 12 tekačev v Evropi začel v polfinalu. Čeprav je tekel na vse prej kot idealni osmi stezi, je prišel do novega državnega rekorda in starega popravil še za tri stotinke.

“Nisem imel idealne steze, ampak sem vedel, da je treba iti od začetka do konca na polno, če se želim potegovati za finale. Res sem zadovoljen, da mi je uspelo. Italijan je bil zelo hiter. Dobil me je že pri sedmi oviri. Imel sem občutek, da imam moč, da bom lahko finiširal. Prilepil sem se nanj, ga držal in dosegel odličen čas,” je po nastopu povedal 20-letni supertalent slovenske atletike.

“Tekma je bila zelo dobra. Ovire so mi prihajale dobro na korak. Trenutno ne vidim, da sem naredil napako. Mogoče bom kakšno ogledal, ko si ogledam posnetek teka,” je nadaljeval.

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Pritiska ne čuti, vesel pa je, da se o njem piše in govori

“Težko rečem. Tekel sem državni rekord. Nikoli še nisem tekel hitreje. Težko povem, ali sem imel še kaj rezerv. Bomo videli jutri. Ne postavljam si pritiskov. Samo uživam v teku in tekmovanju z najboljšimi v Evropi,” pa je odgovoril na vprašanje, ali se v njegovih nogah kriva še kaj rezerv.

Toda jasno je, da jih nekaj zagotovo še ima. Ob prejšnjem rekordu, ki je bil le tri stotinke počasnejši, je namreč naredil kar nekaj napak.

“Res je, v Ostravi sem zadel prvo oviro in skoraj padel na zadnji. Danes se to na srečo ni zgodilo, tako da …” je povedal o tem mladenič, ki smo ga že pred prvenstvom omenjali kot tihega favorita za eno od kolajn.

Treba je dodati, da tega sam ni napovedal. Pri tem pa ostaja tudi po novem rekordu v Rimu. Pritiska si ne nalaga.

“Ne, ne čutim pritiska. To, kaj se piše in govori, prepuščam vam. Člankov ne berem, ker vem, da bi bil to pritisk name. Ne čutim pritiska. Sem pa vesel, da se piše o meni,” je povedal mladi atlet, ki je v tretji, zadnji kvalifikacijski skupini teka na 400 metrov z ovirami zasedel tretje mesto, a je bila ta skupina najhitrejša od vseh, tako da je dosegel tudi tretji čas polfinala.

Toda ob tem je treba dodati, da je z naskokom prvi favorit tekmovanja, svetovni rekorder, olimpijski, svetovni in evropski prvak Karsten Warholm v kvalifikacijah tekel praktično za “ogrevanje”. S skoraj sekundo prednosti je v prvi skupini zmagal s časom 48,75.

Anita Horvat med tekom v kvalifikacijah. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Pričakovala je drugačen tek, a je zlahka napredovala

Uspešna je bila v kvalifikacijah tudi Anita Horvat, ki je pred prvenstvom pogumno napovedala naskok na medaljo. V jutrišnji polfinale se je uvrstila z rezultatom 2:00,73, a nastop ni bil v skladu z njenimi pričakovanji.

“Cilj današnjega teka je bil, da ga čim bolj ustavim, da prihranim energijo za druga dva teka, ampak moje sotekmovalke so se odločile, da bodo navile tempo, tako da sem jim morala slediti in iti za njimi,” je povedala srebrna z lanskoletnega dvoranskega evropskega prvenstva v Istanbulu.

“Na koncu sem skušala priti do tretjega mesta, ki bi me vodilo neposredno v polfinalu. Mislila sem, da sem že pred Španko, ki pa se je na koncu vrgla v cilj in me prehitela, ampak pomembno je, da sem napredovala,” je nadaljevala slovenska tekačica, ki je dosegla peti čas kvalifikacij in še naprej upa na medaljo.

“Da, ostajam pri tem cilju. Spremenilo se ni nič kaj dosti. Pred mano je naslednja tekma. Vse začnemo z ničlo,” je odgovorila 27-letna slovenska reprezentantka, ki jo polfinalni nastop čaka že jutri ob 10.10.

“Taktike za polfinale s trenerjem še nimava točno dorečene, saj še ne vem, kakšna bo skupina. Bomo videli,” je za konec še povedala Horvat, ki je bila po polfinalnem nastopu vidno utrujena in je po njem še nekaj časa ležala na modri stezi velikega Olimpijskega stadiona v Rimu.

#related-news_3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!