Aleix Espargaro Aprilii privozil premierno zmago

Avtomoto 3. Apr 202220:57 > 22:38
Foto: AP Photo/Nicolas Aguilera via Guliver

Španski dirkač Aleix Espargaro je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v argentinskem Termasu de Riu Hondu. V elitnem razredu motoGP je s tem poskrbel za sploh prvo zmago ekipe Aprilia. Drugi je bil njegov rojak Jorge Martin (Pramac Ducati), španski uspeh je zaokrožil Alex Rins (Suzuki) s tretjim mestom.

Aleix Espargaro je tako s svojo sploh prvo zmago poskrbel ne le za doslej največji uspeh italijanske tovarne v motoGP, temveč je skočil tudi na prvo mesto seštevka. Doslej v sicer zelo zgoščeni konkurenci vodilni Enea Bastianini (Ducati) je bil namreč danes le deseti, drugouvrščeni Južnoafričan Brad Binder (KTM) pa šesti.

V Argentini se je vse obrnilo tako, da se je glavni junak celotnega konca tedna na koncu lahko veselil. Postavil je doslej največjo piko na i svoji karieri, v kateri mu je manjkala še zmaga v motoGP – in danes jo je dobil, prav na svoji jubilejni 200. dirki.

V katero smer bi lahko šlo dogajanje v Termasu de Riu Hondu, je nakazal že v sobotnih kvalifikacijah, ki jih je dobil, s tem pa še povečal želje svoje ekipe. Pri Aprilii seveda niso skrivali, da bi se radi prvič v kraljevskem razredu povzpeli na najvišjo stopničko.

Danes je bil sicer največja ovira do uspeha Jorge Martin. Dirkač poltovarniškega Ducatija je bil na startu najboljši, pred Aleixom Espargarojem pa je nekaj časa vozil tudi njegov brat Pol iz Hondine tovarniške ekipe. Ta je tudi v Argentini pogrešala svojega prvega zvezdnika Marca Marqueza, ki je zaradi težav z vidom po padcu na ogrevanju pred prejšnjo dirko v Indoneziji tokrat ostal doma.

A Pol Espargaro ni zdržal do konca dirke in jo je s padcem končal predčasno, medtem ko sta se njegov brat in Martin udarila za zmago. Aleix Espargaro je prvič poskušal osem krogov pred koncem, a je bil pri zaviranju predolg, s čimer je bil Martin spet pred njim. Drugi poskus napada pet krogov pred koncem pa je bil bolj uspešen in Espargaro se je znašel v odličnem položaju za zmago.

V zadnjih krogih nato ni delal napak. Zdržal je pritisk, tako tistega v obliki tekmeca za sabo kot nedvomno psihičnega, ter se prek ciljne črte pripeljal kot zmagovalec, s tem pa je poskrbel tudi za velikansko navdušenje v garaži svoje ekipe.

“Dobro sem startal, poskušal sem vse, da bi ostal spredaj. Bil sem na meji, moram pa tudi čestitati Aleixu za njegovo prvo zmago,” je po dirki Martin pošteno priznal, da je bil tokrat Espargaro za odtenek boljši.

“Tako dolgo sem čakal na to, bil sem močan, čeprav je bil seveda tudi pritisk zelo velik. Tudi zato sem še posebej vesel, res sem dal vse od sebe in vsem nam to ogromno pomeni. Velika zahvala gre tudi moji ekipi, ki je kot družina, za vse, kar so naredili zame,” pa je bil po uspehu čustven tudi zmagovalec.

Današnji zmagovalec ima po novem v rokah tudi prvo mesto v seštevku sezone. Zdaj je pri 45 točkah, danes manj uspešna Binder in Bastianini sta z 38 in 36 na drugem in tretjem mestu.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta zmagala Italijan Celestino Vietti in Španec Sergio Garcia. Vietti je ugnal Tajca Somkiata Chantro, tretji je bil Japonec Ai Ogura, v najšibkejšem razredu pa je bil drugi Italijan Dennis Foggia, tretji pa Japonec Ayumu Sasaki. Tako Vietti kot Garcia vodita v seštevkih sezone v svojih razredih.

Naslednja dirka motociklističnega SP bo že naslednji teden, ko se bodo dirkači merili v teksaškem Austinu.

Izidi:

– motoGP:
1. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia) 41:36,198
2. Jorge Martin (špa/Ducati Pramac) + 0,807
3. Alex Rins (Špa/Suzuki) 1,330
4. Joan Mir (Špa/Suzuki) 1,831
5. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati) 5,840
6. Brad Binder (JAR/KTM) 6,192

– SP skupno (3):
1. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia) 45
2. Brad Binder (JAR/KTM) 38
3. Enea Bastianini (Ita/Ducati Gresini) 36
4. Alex Rins (Špa/Suzuki) 36
5. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha) 35
6. Joan Mir (Špa/Suzuki) 33

– moto2:
1. Celestino Vietti (Ita/Kalex) 39:44,098
2. Somkiat Chantra (Taj/Kalex) + 1,538
3. Ai Ogura (Jap/Kalex) 5,703

– SP skupno (3):
1. Celestino Vietti (Ita/Kalex) 70
2. Aron Canet (Špa/Kalex) 49
3. Somkiat Chantra (Taj/Kalex) 45

– moto3:
1. Sergio Garcia (Špa/GasGas) 8:23,433
2. Dennis Foggia (Ita/Honda) + 0,146
3. Ayumu Sasaki (Jap/Husqvarna) 0,375

– SP skupno (3):
1. Sergio Garcia (Špa/GasGas) 58
2. Dennis Foggia (Ita/Honda) 54
3. Izan Guevara (Špa/GasGas) 28

Komentari

Vaš komentar