Črno poglavje zaprto, čas za prave odgovore (VIDEO)

Avtomoto 1. Mar 20245:00 0 komentarjev

Začela se je nova sezona formule ena. Že danes bomo dobili prve prave odgovore na vprašanje o novem razmerju moči, saj bodo ob 17.00 na vrsti prve letošnje kvalifikacije, ko bo vseh skrivalnic konec. Dirka bo izjemoma v soboto, ob 16.00 si jo v živo oglejte na Sportklubu.

Zadnje tedne naslovnic medijev niso polnile novice o testiranjih in razvoju dirkalnikov, temveč je soj žarometov prevzela afera v vodilnem moštvu v karavani. Na udaru se je znašel šef Red Bulla Christian Horner, ki je na čelu avstrijske ekipe že vse od začetka v najelitnejšem razredu motošporta in letos vstopa v jubilejno 20. sezono.

V sredo je bil 50-letni Britanec po dolgotrajni preiskavi vendarle oproščen obtožb neprimernega vedenja. Črno poglavje se tako lahko zapre, a ne bodite presenečeni, če se bo pranje umazanega perila nadaljevalo. Več kot očitno v taboru aktualnih prvakov ni več popolne složnosti, pred tedni se je veliko špekuliralo tudi o boju za premoč. Še več, že v četrtek naj bi na spletne naslove številnih novinarjev in šefov moštva prišli dokazi, ki bremenijo Hornerja, a je vse trenutno še zavito v tančico skrivnosti.

Ne glede na dogajanje v zakulisju pa je čas, da se končno posvetimo dirkanju. Po treh dneh testiranj (21. – 23. februar) se je sezona 2024 uradno začela že v četrtek z dvema prostima treningoma, ki jima bo danes sledil še zadnji trening. Nato so na vrsti že kvalifikacije, ki bodo dale prve odgovore o surovi hitrosti letošnjih dirkalnikov.

Podatki pred VN Bahrajna:

Prva dirka: leta 2004

Dolžina steze: 5.142 m

Rekord steze: 1:31,447s (Pedro de la Rosa/McLaren, 2005)

Največ zmag: Lewis Hamilton (5)

Število prehitevanj leta 2023: 80

Predvidena izguba časa z menjavo: 23,2 sekunde (ob predvidenem postanku 2,5 sekunde)

VN Bahrajna, sakhir
Profil steze v Sakhirju. Foto: Formula 1

Kdo bo prvi izzivalec Red Bulla?

Max Verstappen in Red Bull sta v letu 2023 uprizorila najbolj dominantno sezono v zgodovini. Nizozemec je dobil neverjetnih 19 od 22 dirk, dvakrat je slavil njegov moštveni kolega Sergio Perez, medtem ko je Avstrijcem iz rok spolzela zgolj ena sama zmaga. V Singapurju je po zaslugi izredno pretkane vožnje slavil Carlos Sainz s Ferrarijem.

Če je kdo mislil, da bo dirkalnik RB20 le dodatno razvit RB19, je bil pred sezono šokiran, ko je nova umetnina izpod prstov genija med aerodinamiki Adriana Neweyja, tehničnega direktorja Pierra Wacheja in preostalega osebja iz Milton Keynesa ugledala luč dneva. Po treh dneh testiranj v Bahrajnu prevladuje občutek, da Red Bull ostaja ekipa, ki jo je treba premagati.

V četrtek, ko smo že spremljali dva treninga, so moštva vozila v povsem različnih programih. Že sam podatek, da se Verstappen z najhitrejšim časom ni približal najboljšim, je dovolj zgovoren, da časi zato niso reprezentativni.

Telemetrija s testiranj in simulacij kvalifikacij s strani vseh desetih moštev je sicer kazala, da ima Red Bull na krog približno dve desetinki prednosti pred Ferrarijem, pred McLarnom še dve desetinki več, sledi Mercedes. Simulacija dirk kaže podobno zgodbo, le da je ob boku Ferrariju na drugem mestu nemški dirkalnik s trikrako zvezdo. Zaradi različnih programov voženj, vključno z različnimi količinami goriva, pnevmatikami in časi, objavljenimi ob različnih urah dneva, je nemogoče natančno vedeti, kakšno je dejansko razmerje med moštvi.

Kaj je drugače od lani?

Kakšnih drastičnih sprememb formula ena od lani ni doživela, a nekaj so jih vendarle sprejeli. Manj boste zaznali krajši čas za pritožbe moštev po dirkah (s 14 na 4 dni), enako velja za višje denarne kazni za moštva in dirkače, zgornja omejitev je z 250.000 evrov poskočila na okrogel milijon. Nekaj je še sprememb v omejitvah proračunov in varnosti dirkalnikov, a gre za nevidne spremembe za gledalce.

Bolj bo opazen nov format dirkaških vikendov, ki vsebujejo sprint. Teh bo letos na sporedu šest. Po novem bodo kvalifikacije za sprint v petek, po prvem treningu, medtem ko bo v soboto najprej sprint in nato še kvalifikacije za dirko. Sobota bo torej šestkrat v sezoni izjemno pestra. Omeniti velja še DRS, ki se bo zdaj aktiviral že krog po startu in ne več dva.

Brez zamer med Sainzem in Hamiltonom

Trenutne napovedi pravijo, da bo Ferrari prvi izzivalec Red Bulla. Vsaj na začetku sezone. Ne le po podatkih zgoraj, ki jih so jih sicer delili na uradni spletni strani formule ena, tudi profil Formula Data Analysis na Twitterju, ki je posvečen razumevanju podatkov v F1, je poročal o pozitivnih znakih iz garaže poskočnega konjička. Predvsem se zdi, da so Italijani po dveh letih težav končno našli rešitev za pretirano obrabo pnevmatik.

“Zdi se mi, kot da je bila zadnja dirka včeraj, zima je vse krajša, testiranja so vse krajša. Zato imamo še več ritma, počutimo se pripravljeni in pripravljeni na to prvo dirko,” je na sredinem druženju z novinarji dejal Sainz, ki je moral sicer večinoma odgovarjati na vprašanje glede svoje prihodnosti. Spomnimo, prihodnjo sezono ga bo v dirkalniku zamenjal Lewis Hamilton, medtem ko Španec še nima sedeža.

“Z moje strani ni zamere do nikogar, tako deluje šport. Na njegovem mestu bi naredil enako. Osredotočam se na svojo prihodnost,” je Sainz odgovoril na vprašanje, če je ob novici bilo kaj slabe volje in zamer. Podobno je odvrnil Britanec: “Podpiram to, kar je rekel Carlos, imava res dober odnos, Carlosa zelo spoštujem. Opravil je odlično delo in postal je res močan glas v naši karavani. Sicer pa to ni osebna stvar, to se dogaja v svetu dirkanja.”

Velika nagrada Bahrajna (Sakhir):

Petek, 1. marec:
13.30 tretji trening
17.00 kvalifikacije

Sobota, 2. marec:
16.00 dirka

Vso akcijo si oglejte v živo na programih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!