Hamilton: Mercedes brez napak, največja moč razvojni načrt

Avtomoto 7. Mar 202211:31 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Do uvodne dirke nove sezone formule ena je manj kot dva tedna. Posamezni člani moštev in pošiljke z deli dirkalnikov so že v Bahrajnu, kjer bo 20. marca prva preizkušnja. Že ta konec tedna pa bo pestro na dirkališču Sahir, na vrsti bodo namreč še drugi predsezonski testi.

Ljubitelji vonja po bencinu in dirkanja na najvišji ravni težko čakajo, da se sezona formule ena z letnico 2022 vendarle začne. Motorji bodo prvič zahrumeli 20. marca v Bahrajnu, nato pa čaka dirkače in njihova moštva napornih osem mesecev dirkanja. Vključno z zadnjo preizkušnjo 20. novembra v Abu Dabiju bo namreč na sporedu rekordnih 23 dirk.

A še preden se novo obdobje F1 po velikih spremembah aerodinamičnih pravil začne tudi zares, bodo ekipe odgovore na zmogljivost in hitrost svojih dirkalnikov iskale na drugih predsezonskih testih. Ti bodo na sporedu od četrtka, 10., do sobote, 12. marca. Po tridnevnem preizkusu v Barceloni konec februarja, kjer smo sploh prvič videli lov na najhitrejše čase z novimi vozili, se bodo v lov na čim več prevoženih kilometrov tokrat podali prav v Bahrajnu.

Uvod je dober, vendar …

Posamezne pošiljke z deli dirkalnikov so že v garažah steze v Sahirju, tja počasi prihajajo tudi člani moštev in dirkači. Veliko pozornosti je pričakovano deležen sedemkratni svetovni prvak Lewis Hamilton. Britanec bo po grenkem porazu na zadnji dirki lanske sezone rekordno osmo zvezdico napadal letos, glede na videno v Barceloni, pa bo imel Mercedes poleg Red Bulla močno konkurenco tudi v Ferrariju in McLarnu.

Po verjetno največji spremembi pravil v zgodovini tega športa so 37-letnika vprašali, kakšne so možnosti, da se prevlada srebrnih puščic v turbo-hibridni eri konča. “Ne vem, zakaj bi tako mislil. Osemkrat zapored smo osvojili prvenstvo. Zakaj bi moral tako razmišljati?”

Se bosta Red Bull in Mercedes tudi letos borila za zmage in ali se bo temu boju pridružil še kdo? Foto: Guliverimage

Veliko različnih idej

Verjame, da bo Mercedes pri vrhu tudi z novimi dirkalniki. “Moja ekipa ne dela napak. Seveda vedno živimo s tveganjem, a napak ne počnemo. V tovarnah imamo res veliko zelo inteligentnih ljudi, ki jim stoodstotno zaupam. Ne glede na to, ali dan začnemo z nečim dobrim ali slabim, se bomo prebili skozi to. Vedno smo imeli dober razvojni načrt in delovno vnemo.”

Za Hamiltona, ki mu je Max Verstappen lani preprečil peti zaporedni naslov, nova sezona sicer prinaša veliko izzivov. “Tole je zagotovo najbolj zanimivo obdobje pred sezono v moji karieri. V prejšnjih letih so bili dirkalniki le evolucija tistih prejšnjih, zdaj pa je to nekaj povsem novega. Seveda sem poznal izgled našega avta, zdaj ko vidiš vse ostale, pa je še toliko bolj zanimivo. Sploh kako so ekipe izbrale različne pristope pri sprednjem krilcu, dnu in stranic dirkalnika,” je sklenil Anglež, ki bo 20. marca začel že jubilejno 10. sezono pri Mercedesu. Skupno pa že 16. v karieri.

Fittpaldi in Turčija čakata na potrditev

Čeprav je začetek sezone tik pred vrati, pa sta v formuli ena še vedno dve neznanki. Kdo bo pri Haasu nadomestil “odpuščenega” Nikito Mazepina? Največ možnosti naj bi imel Brazilec Pietro Fittipaldi, a v igri po govoricah ostaja tudi Italijan Antonio Giovinazzi. Bolj jasen pa je odgovor, da bo odpovedano rusko dirko v Sočiju nadomestil Carigrad. Uradne potrditve še ni, v javnosti se kot možnost omenjata tudi portugalski Portimao in malezijski Sepang, a najverjetneje bo turško dirkališče še tretje leto zapored naknadno vskočilo na koledar.