Nov udarec za Rusijo: brez F1 tudi v prihodnje

Avtomoto 3. Mar 202214:46 0 komentarjev
Lewis Hamilton in Vladimir Putin. Foto: Guliverimage

Potem ko je vodstvo formule ena v sodelovanju z Mednarodno avtomobilistično zvezo (Fia) pred dnevi sporočilo, da ruske dirke v Sočiju letos ne bo, so šli vodilni možje še korak dlje. Z Rusi so prekinili pogodbo tudi za prihodnje sezone.

Odločitev, ki so jo pri F1 zelo na kratko tudi obrazložili na uradni spletni strani, pomeni, da glavni možje kraljice motošporta prekinjajo pogodbo z ruskimi organizatorji oziroma promotorji dirke. Tako ne bo odpadla le septembrska preizkušnja v Sočiju, pač pa tudi vse nadaljnje dirke v prihodnjih letih v tej državi.

Dirka bi se sicer z obale Črnega morja, ki je najvišji razred enosedežnega dirkanja gostil od leta 2014, prihodnje morala preseliti na novo dirkališče Igora Drive v Sankt Peterburgu. Soči, prizorišče zimskih olimpijskih iger pred osmimi leti, je veljalo za Mercedesovo “dvorišče”. Srebrne puščice so dobile vseh osem dirk, petkrat je bil najboljši Lewis Hamilton, dvakrat Valtteri Bottas, enkrat pa Nico Rosberg.

Zdaj torej s selitvijo ne bo nič, Rusi pa bodo še drugič v zgodovini ostali brez velike nagrade. Prvič so najboljše dirkače sveta gostili še pred prvo svetovno vojno, v letih 1913 in 1914. To bo velik udarec za ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki si je rad dirke ogledal tudi v živo.

Vse glasnejše pa so govorice, da bo Nikito Mazepina pri Haasu zamenjal Pietro Fittipaldi. Situacija Rusa v ameriškem moštvu še ni dokončno razrešena, a ob njegovem morebitnem odhodu bo mesto poleg Micka Schumacherja skoraj zagotovo dobil Brazilec Fittipaldi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!