Najhitrejši brezpilotni letalnik se zoperstavi Verstappnu (VIDEO)

Avtomoto 2. Mar 20245:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Aktualni svetovni prvak v formuli 1 Max Verstappen se je spopadel z novim izzivom. Tokrat njegovi tekmeci niso bili Lewis Hamilton, Charles Leclerc in moštveni kolega Sergio Perez, temveč najhitrejši komercialni brezpilotni letalnik opremljen s kamero na svetu.

Letalnik, s katerim se je pomeril Verstappen, so testirali na britanskem dirkališču v Silverstonu z namenom, da ocenijo nove kamere, ki bi jih uporabili na dirkah formule 1.

Letalnik je izdelala skupina nizozemskih inženirjev, ki so se poimenovali Dutch Drone Gods, njegov razvoj pa je trajal več kot leto dni. Pospešek letalnika je sicer dvakrat hitrejši od dirkalnikov formule 1, njegova najvišja hitrost znaša 350 kilometrov na uro, do hitrosti 300 kilometrov na uro pa pospeši v vsega štirih sekundah. A izjemna zmogljivost se pozna predvsem na bateriji, ki zdrži vsega tri minute.

“Zelo zahtevno je izdelati brezpilotni letalnik, ki je dovolj hiter, da sledi dirkalniku, ga obdrži v kadru in hkrati zajame posnetek na zanimiv način,” je priznal upravljavec letalnika Ralph Hogenbirk.

Nikoli si nisem mislil, da je lahko brezpilotni letalnik tako hiter. Nisem vedel, da se mi je na nekaterih delih proge tako zelo približal,” pa je bil navdušen tudi dirkač Red Bulla Max Verstappen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!