Nočne more za Ferrari, kazen že na drugi dirki sezone

Avtomoto 15. Mar 202317:301 komentar
Foto: Profimedia

Charles Leclerc bo imel na dirki za Veliko nagrado Savdske Arabije ta konec tedna veliko dela, saj je bilo njegovo moštvo Ferrari prisiljeno vgraditi še tretjo elektronsko kontrolno enoto, zaradi česar bo prejel kazen desetih mest pred nedeljsko dirko.

Ferrari je pred uvodno dirko sezone za Veliko nagrado Bahrajna v Leclercovem dirkalniku dvakrat zamenjal elektronsko kontrolno enoto (ECU). Monačan je nato na dirki odstopil, potem ko se je potegoval za stopničke.

Ker lahko moštva v sezoni brez kazni uporabijo le dve komponenti ECU, bo Leclerc z uporabo tretje na šele drugi dirki v Džedi v nedeljo padel vsaj za 10 mest – in morda še več, če bodo zamenjali druge dele – ter povečuje možnosti, da bo v nadaljevanju sezone dobil dodatno kazen.

“V nedeljo smo imeli dve različni težavi,” je v sredo dejal vodja Ferrarijeve ekipe Fred Vasseur. “Prva je bila v nedeljo zjutraj, ko smo opravili vžig, druga pa na dirki. Žal je šlo dvakrat za kontrolno enoto, ECU. To je nekaj, kar se nam v preteklosti še ni zgodilo. Upam, da je zdaj to pod nadzorom, vendar imamo v zvezi s tem temeljito analizo. Žal bomo morali v Džedi prejeti kazen, saj imamo za sezono na voljo le dve kontrolni enoti.”

Po lanskem Bakuju so bili pri Ferrariju prisiljeni uporabljati motor z manjšo močjo, da bi zmanjšali tveganje okvare. Vendar so pozimi veliko dela vložili v vzdržljivost, in čeprav so imeli v Bahrajnu težave, je Vasseur dodal, da na prihodnjih dirkah ne nameravajo zmanjšati moči.

Leclerc se ta konec tedna na Veliko nagrado Savdske Arabije odpravlja s 25 točkami zaostanka za vodilnim v prvenstvu Maxom Verstappnom, toda Vasseur je dejal, da ga ne skrbita miselnost in motivacija Monačana.

“Charles je bil z nami po torkovem dnevu testiranja pnevmatik, v sredo zjutraj je bil v tovarni. Z ekipo je v polnem zagonu in se trudi, da bi za vse dosegel najboljše. Kazen ni dobra novica, vendar to še ni konec sezone. Poglejmo, kaj se bo zgodilo v Džedi in kakšen bi lahko bil izid, tudi s kaznijo, vendar si niti za pol sekunde ne predstavljajte, da bi bil lahko demotiviran,” je še dodal Vasseur.

Dirke formule 1 bodo v avstrijskem Spielbergu gostili vsaj še do leta 2027, so danes sporočili avstrijski prireditelji. Dosegli so nov dogovor z vodstvom tekmovanja, ki bo dirke na avstrijskem Štajerskem zagotavljal v sezonah od 2024 do 2027.

Avstrijska dirka je na prenovljenem prizorišču Red Bull Ring v Spielbergu v koledarju formule 1 neprekinjeno od leta 2014. Pred tem pa je bila Avstrija brez dirke med letoma 2004 in 2013.

Doslej so v Avstriji izvedli 34 dirk svetovnega prvenstva formule 1.

Letošnja bo v Spielbergu 2. julija. Lani so v Avstriji na preizkušnji formule 1 našteli skupno več kot 300.000 gledalcev.

“VN Avstrije ponuja izjemno kombinacijo zahtevne proge, dirkanja z veliko hitrostjo in čudovitega prizorišča. Veseli me, da jo bomo spremljali vsaj še do leta 2027,” je ob podaljšanju sodelovanja dejal izvršni direktor formule 1 Stefano Domenicali.

Komentari

Vaš komentar