Prevlada, ki spominja na čase Prosta in Senne

Avtomoto 24. Jul 202311:51 0 komentarjev
Verstappen Perez
Max Verstappen in Sergio Perez. Foto: profimedia

Red Bull nadaljuje s prevlado v letošnji sezoni formule ena. Max Verstappen je dobil že deveto dirko letos, na ostalih dveh je bil najboljši njegov moštveni kolega Mehičan Sergio Perez.

Da je sezona povsem v barvah avstrijskega moštva, dokazuje podatek, da je Red Bull dobil prvih enajst dirk letošnjega leta. Po točno polovici tekmovalnega cikla je preostalih devet moštev ostalo praznih rok.

Še več, dirkača Red Bulla sta vodila 650 od 680 krogov, kar predstavlja 95,59 odstotka vseh krogov v letošnji sezoni. To je drugi najboljši izkupiček vseh časov. Bolj dominanten je bil le McLaren iz leta 1988, v katerem sta sedela Alain Prost in Ayrton Senna. Britansko moštvo je takrat na koncu sezone v vodstvu preživelo 1003 kroge od skupno 1031 (97,28 %).

Za primerjavo: najboljša sezona Mercedesa po tej statistiki je bila leta 2014: Mercedes je vodil 978 od 1134 krogov oziroma dobrih 86 odstotkov.

Vrhunci VN Madžarske:

Max Verstappen je na čelu dirke preživel že 537 krogov, Sergio Perez 113. Na tretjem mestu je Ferrarijev dirkač Charles Leclerc z dvanajstimi krogi v vodstvu.

V vodstvu je krog prevozilo le sedem dirkačev oziroma pet moštev.

Red Bull je spisal zgodovino tudi z dvanajsto zaporedno zmago v formuli ena. S tem je podrl rekord McLarna iz že omenjenega leta 1988.

V skupnem seštevku ima aktualni svetovni prvak že 110 točk prednosti pred Perezom, tretji je Fernando Alonso, ki za vodilnim zaostaja za 142 točk. Prvenstvo je praktično že odločeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!