Slovenski podpis pod eno največjih rokometnih senzacij zadnjih let

Rokomet 17. Jan 20249:51 1 komentar
Aleš Pajović se je z Avstrijci razveselil uvrstitve v naslednji del tekmovanja. (Foto: Profimedia)

Rokometaši Avstrije, ki ji jih vodi nekdanji slovenski reprezentant Aleš Pajovič, so na evropskem prvenstvu v Nemčiji poskrbeli za eno največjih presenečenj v zadnjih letih, potem ko so remizirali s Španci in jih predčasno poslali domov.

Rokometna reprezentanca severnih sosedov se veseli enega večjih uspehov v zadnjem obdobju, potem ko je v torek v zadnjem krogu uvodnega dela evropskega prvenstva odigrala neodločeno z aktualnimi podprvaki stare celine Španci (33:33). Z osvojeno točko so v skupini B, v kateri je bila najboljša Hrvaška, zasedli drugo mesto in se prebili v naslednji del tekmovanja.

Če sodimo po evforičnih odzivih Avstrijcev po tekmi, je sijajna predstava proti finalistom zadnjih štirih evropskih prvenstev, presenetila tudi njih. “Sem brez besed. Tako zelo ponosen sem na svojo ekipo. Vedno sem govoril, da nam bo uspelo, če bomo le verjeli,” je za avstrijsko nacionalno televizijo ORF dejal njihov selektor Aleš Pajovič. “Pokazali smo srce in karakter. Prav tako smo ostali mirni v ključnih trenutkih. Težko podam analizo, moja glava je sedaj povsem nekje drugje,” je še priznal Slovenec na klopi avstrijske vrste.

Ne le nekdanji slovenski reprezentant, skoraj brez besed je ostal tudi športni direktor reprezentance Patrick Fölser. “To, kar je fantom znova uspelo po tekmi s Hrvaško, zame še ni otipljivo. Neverjetna ekipna predstava. Dejstvo, da Španija ne gre dalje, je verjetno največja senzacija v rokometu v zadnjih letih,” navdušenja ni skrival Fölser.

Foto: Profimedia

Avstrijci so v prvem delu evropskega prvenstva sicer remizirali tudi s Hrvaško (28:28), na uvodni tekmi pa nadigrali Romune z 31:24. S tem so jo pošteno zagodli prav Hrvatom, ki so v glavni del šampionata prenesli le točko.

Španci česa takega ne pomnijo že pol stoletja

Da je Avstrija pripravila svojevrstno senzacijo, poročajo tudi španski mediji. Ti poudarjajo, da njihova vrsta sploh prvič evropsko prvenstvo končuje v prvi fazi, končno 13. mesto pa je njihova najslabša uvrstitev na velikem tekmovanju po letu 1974.

Španski selektor Jordi Ribera je sicer razloge za remi proti Avstriji videl v otročjih napakah svojih igralcev v ključnih trenutkih tekme. “V prvem polčasu smo se težko osredotočali na stvari, ki štejejo. Tu mislim predvsem na našo igro. Obremenjevali smo se z nekaterimi sodniškimi odločitvami. V drugem delu smo zaigrali bolj preudarno, čeprav nam je v določenih trenutkih, ko nam ne bi smelo, spodletelo,” je poudaril Ribera, a odgovornost za predčasno slovo ekipe, ki je vse od leta 2012 zaigrala najmanj v polfinalu EP, prevzel nase.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje