Sanjski uvod sezone za Tima Gajserja

Avtomoto 27. Feb. 202218:03 > 18:51
Delite:
Foto: Samo Vidic / Red Bull Content Pool

Slovenski motokrosist Tim Gajser je odlično začel novo sezono svetovnega prvenstva. V britanskem Matterley Basinu je zmagal na uvodni dirki sezone 2022, potem ko je zmagal v prvi vožnji razreda MXGP in bil drugi v drugi.

Gajser je na sobotnih kvalifikacijah dosegel drugo izhodišče, premagal ga je le novinec v tem razredu, svetovni prvak razreda MX2 Francoz Maxime Renaux.

Na uvodni postaji sezone sicer ni lani najboljših dveh, prvaka Jeffreyja Herlingsa in podprvaka Romaina Febvreja, tako Nizozemec kot Francoz sta se poškodovala med pripravami. Pri ekipi KTM so sicer namesto prvaka Herlingsa začasno vpoklicali Francoza Mathysa Boisrameja, ki pa po padcu v kvalifikacijah danes prav tako ni mogel nastopiti.

Zdrsnil v ozadnje

Po startu prve vožnje je sicer slovenski dirkač zdrsnil nekoliko v ozadje in bil sredi vožnje na petem mestu. A je potem z zanesljivo vožnjo in natančnimi manevri prišel že do drugega mesta ter v zadnjih krogih preganjal vodilnega Švicarja Jeremyja Seewerja. Ta je v predzadnjem krogu naredil napako in padel, s tem pa tudi prepustil vodstvo nekdanjemu svetovnemu prvaku in lani tretjemu v seštevku sezone Gajserju.

Slovenski dirkač je prvo vožnjo brez težav speljal do konca in zmagal.

“Zadovoljen sem, start res ni bil najboljši, toda proga omogoča več linij in lahko sem dobro sledil tekmecem in jih prehitel. Super začetek, gremo naprej,” je po koncu prve vožnje dogajanje povzel Gajser.

Sledila suverena zmaga

V drugi je začel podobno, le da pred seboj ni imel toliko tekmecev, saj je bil že od začetka na petem mestu. Že po polovici je bil nato tretji, potem pa je stopnjeval ritem in prehitel še Nizozemca Glenna Coldenhoffa ter začel loviti vodilnega Španca Jorgeja Prada. Podobno kot v prv vožnji Seewerja je tudi njega odločno napadel, ga nekaj krogov pred koncem tudi prehitel, potem pa naredil manjšo napako in padel. Izgubil je ravno toliko, da je bil spet drugi, ni pa popuščal in je skušal še enkrat priti do Španca. Zmanjkal mu je kakšen krog, saj se je na koncu povsem približal, a tudi drugo mesto v tej vožnji je bilo dovolj za zanesljivo skupno zmago na dirki.

Gajser je dirko končal s 47 točkami, Prado je bil drugi s 43, tretji pa Seewer s 40.

Tudi lani začel dobro

“Malo boljši start je bil kot v prvi vožnji. Lahko sem lovil tekmece in jih ujel, privozil sem si že lepo prednost. Potem pa sem naredil neumno napako in padel, a sem skušal še enkrat ujeti Prada. Čisto malo je zmanjkalo, a vseeno sem lahko zadovoljen s prvo dirko sezone,” je zmago pospremil Gajser.

Tako kot lani je Gajser začel z uspehom na prvi dirki sezone, lani je bilo to v Rusiji. Prav v Veliki Britaniji pa so vodilni v SP sporočili, da letos dirke v Orljonoku zaradi ruskega vojaškega napada na Ukrajino ne bo, za dirko 1. maja že iščejo nadomestnega prireditelja.

Uvod sezone 2022 se je tako z enotedensko zamud razpletel odlično za Gajserja. Prva dirka bi sicer morala biti že 20. februarja, a so takrat dogajanje v Matterley Basinu morali prestaviti, ker je neurje Eunice preprečilo varno izvedbo.

V razredu MX2 je uvodno dirko dobil dobil Nemec Simon Längenfelder, slavil je v obeh vožnjah, pred Francozom Tomom Viallejem in Belgijcem Jagom Gertsom. Slovenski predstavnik Jan Pancar je privozil do prvih točk v sezoni, prvo vožnjo je končal na 16. mestu, drugo na 19., kar je skupno pomenilo 18. mesto in prvih sedem točk v SP 2022.

Naslednja dirka bo VN Lombardije v italijanski Mantovi 6. marca.

Izidi, MXGP:

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Maxime Renaux (Fra) …

2. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Glenn Coldenhoff (Niz) …

skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 47, 2. Jorge Prado (Špa) 43, 3. Jeremy Seewer (Švi) 40 …

MX2:

Skupno na dirki: 1. Simon Längenfelder (Nem) 50, 2. Tom Vialle (Fra) 42, 3. Jago Geerts (Bel) 40 … 18. Jan Pancar (Slo) 7

Komentari

Vaš komentar