Tudi uradno je konec: Brez pritožbe Mercedesa

Avtomoto 16. Dec 202112:11 2 komentarja
Verstappen ostaja prvak. Foto: Hamad I Mohammed - Reuters via Guliver

Zgodilo se je pričakovano. Na dan gala prireditve v Parizu, kjer bo Mednarodna avtomobilistična zveza okronala svetovne prvake za leto 2021, se je ekipa Mercedes odločila, da ne bo oddala pritožbe na sodišče Fie. Tako je tudi dokončno: Max Verstappen ostaja svetovni prvak!

Kar se je šušljalo in napovedalo zadnje dni, so pri srebrnih puščicah zdaj tudi potrdili. Pritožbe na višje instance ne bo! Nemško moštvo je na družbenih omrežjih objavilo daljši zapis, v katerem so poudarili, da so nedeljsko dirko končali z občutki nejevere, čemu so bili priča; pritožbi komisarjem pa oddali v “interesu športne pravičnosti”.

Obe pritožbi so komisarji zavrnili, Mercedes pa je v nedeljo napovedal možnost pritožbe na višjo instanco – sodišče Fie (Fia Court of Appeal). A že v ponedeljek so nato iz tabora konstruktorskih prvakov prišle informacije, da do nje ne bo prišlo, saj je “na kocki ugled celotnega športa, pritožba pa bi prinesla več škode kot koristi”.

Mercedes se sicer v sredo zvečer ni pojavil na uradnem fotografiranju Fie. Tja so bili povabljeni kot konstruktorski prvaki v formuli ena in kot zmagovalci obeh seštevkov (Nick De Vries in moštvo) v formuli E. Zanimivo bo videti, če bodo v francoski prestolnici nocoj prevzeli nagrade, ki jim pripadajo.

V sredo zvečer je Fia nato sporočila, da bo ustanovila posebno komisijo, ki bo podrobno analizirala dogajanje v zaključku VN Abu Dabija, ta bo bo sodelovala z vsemi dirkači in moštvi. Mercedes je že potrdil, da pozdravlja odločitev krovne zveze, saj bo to pomagalo “pri izboljšanju manj robustnih pravil, vodenja in sprejemanja odločitev v formuli ena”. Ekipa pod vodstvom Tota Wolffa bo pri tem aktivno sodelovala, saj želi pomagati pri izgradnji boljše formule ena. Kot so še zapisali, “bo za ta proces odgovorna Fia, mi pa jo bomo držali za besedo. Na tej točki pa opuščamo možne pritožbe.”

Srebrni so dodali, da so se skupaj z na novo okronanim vitezom Lewisom Hamiltonom namenoma previdno odzvali na vse dogodke s finala letošnje sezone. “Vedno nas je vodila ljubezen do tega športa, verjamemo, da se mora tekmovanje končati po športnih merilih. V nedeljo pa po mnenju mnogih, seveda tudi nas, razplet dogodkov ni bil pravičen.”

Nekaj besed tudi Maxu

Kot se za prave šampione spodobi, pa so se pri osemkratnih zaporednih prvakih med moštvi na koncu obrnili tudi na novega kralja formule ena Maxa Verstappna in njegovo ekipo Red Bull. “Radi bi izrazili iskreno spoštovanje do vaših dosežkov v tej sezoni. Skupaj z nami ste naredili boj za letošnji naslov zares epski. Max, čestitamo tebi in tvojemu moštvu. Veselimo se novih dvobojev s teboj na stezi prihodnje leto.”

Lewis Hamilton, Toto Wolff in Valtteri Bottas. Foto: Eberhard Krieger via Guliver

Nekaj spodbudnih besed pa so namenili še obema svojima dirkačema: “Lewis, ti si najboljši dirkač v zgodovini formule ena. V vsakem krogu te neverjetne sezone si dal vse od sebe. Si športnik brez napak tako na kot ob stezi. Pozdravljamo te kot izjemnega tekmovalca in vzornika za številne po svetu.”

“Valtteri, bil si izjemno pomemben člen naše ekipe, da smo skupaj osvojili pet konstruktorskih prvenstev v petih letih. Hvala ti za tvoj delež pri pisanju motošportne zgodovine. Kiitos (Hvala, op. p.), Valtteri,” so se od finskega voznika, ki se prihodnje leto seli k Alfi Romeo, poslovili pri Mercedesu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje