Zakaj je Ferrari testiral nenavadne blatnike? (FOTO)

Avtomoto 11. Maj 202413:42 0 komentarjev
Ferrari testiral blatnike
Foto: Profimedia

Ferrari je pred VN Emilije Romanje testiral nenavadno rešitev, s katero želi Mednarodna avtomobilska zveza zmanjšati pršenje vode ob vožnji v deževnih razmerah ter tako omogočiti, da bi se lahko dirka tudi v močnejšem nalivu nemoteno nadaljevala.

V zadnjih sezonah smo bili pogosto priča rdeči zastavi, s katero je vodstvo formule ena prekinilo dirke, ki jih močneje “zalil” dež. Večje pnevmatike, ki so v uporabi po trenutnih regulacijah, s steze v zrak odpihnejo preveliko količino vode, dežna zavesa za dirkalniki pa onemogoča varno vožnjo zaradi močno zmanjšane vidljivosti.

Čeprav Pirelli izdeluje dve različici dežnih pnevmatik, za rahel (intermediate) in močan dež (full wets), slednje le redko vidimo v uporabi. V primerih, ko je na stezi dovolj vode, da bi morali dirkalnike “preobuti” v pnevmatike s temno modro obrobo, običajno komisarji že prekinejo akcijo na stezi.

Že lani je FIA v Silverstonu preizkušala prvo in precej manjšo različico blatnikov, s katerimi se je z dvigom vode spopadla povsem neuspešno. Slabo leto dni pozneje so v Fioranu preizkusili novo rešitev. Zdaj so čez pnevmatike namestili precej večje pokrove, delovanje pa je z lanskim bolidom Ferrarija preizkušal Arthur Leclerc, sicer mlajši brat zvezdnika Charlesa Leclerca.

Ferrari testiral blatnike
Foto: Profimedia

Za njim je vozil testni voznik Ferrarija Oliver Bearman, ki je v letošnjem dirkalniku z logotipom slovitega poskočnega konjička preverjal, kakšna je vidljivost v dežni zavesi.

Izsledki tokratnega testa še niso znani, se pa vožnja sicer ni štela v alokacijo Ferrarija. Vsako moštvo ima namreč med sezono možnost odpeljati 200 kilometrov za potrebe snemanja in fotografiranja, ki jih lahko izkoristijo tudi za preizkus novih komponent. Ferrari naj bi v Imolo pripeljal močno posodobljen dirkalnik, s katerim načrtujejo zmanjšati razliko do vodilnega Red Bulla.

Ferrari testiral blatnike
Foto: Profimedia

Naslednja dirka sezone bo prihodnjo nedeljo, znova tudi z ekskluzivnim prenosom na Sportklubu. V seštevku po sedmih preizkušnjah zanesljivo vodi Max Verstappen, ki ima pred moštevnim kolegom pri Red Bullu Sergiom Perezom 33 točk naskoka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!