Konec ere: Menjava na trenerskem stolčku po skoraj četrt stoletja

Ameriški nogomet 11. Jan 202415:23 0 komentarjev
FOTO: Guliverimage

Eden od najuspešnejših trenerjev v zgodovini ameriškega nogometa Bill Belichick po 24 sezonah in šestih naslovih prvaka zapušča ekipo New England Patriots, je poročala ameriška mreža ESPN.

Enainsedemdesetletni Belichick in lastnik ekipe Robert Kraft sta se večkrat sestala ta teden, potem ko so patrioti redni del sezone v ligi NFL končali s štirimi zmagami in 13 porazi.

To je bilo najslabše razmerje v Belichickovi 29-letni karieri glavnega trenerja.

Belichick je s šestimi naslovi prvaka z New Englandom prišel do statusa enega izmed najboljših strategov v zgodovini lige NFL. Najbrž je odveč poudariti, da je imel izmed vseh aktivnih trenerjev v ligi NFL strateg hrvaških korenin daleč najdaljši staž. Mimogrede, včeraj je svoje delovanje v vlogi glavnega trenerja pri Seattlu, ki je trajalo od leta 2010, končal tudi najstarejši trener lige, 72-letni Pete Carroll.

Po Bradyju krivulja navzdol

Zdaj, ko je konec “Belichick ere” v Foxboroju, je v ligi NFL trener z najdaljšim stažem postal Mike Tomlin (na fotografiji spodaj). Pri Pittsburghu mu bodo zaupanje zagotovo podaljšali, saj je pravkar zabeležil še sedemnajsto zaporedno sezono s pozitivno bilanco zmag in porazov.

Mike Tomlin
Getty Images

Temnopolti strokovnjak se je kljub številnim težavam na ključnem položaju podajalca s Steelers uspel tudi letos prebiti v končnico. Tam jih v nedeljo čaka zahtevno gostovanje pri moštvu Buffalo Bills.

V štirih ameriških profesionalnih ligah ima najdaljši staž trener San Antonio Spurs Gregg Popovich (od 1996).

Namigovanja o tem, da bo Belichick odšel iz New Englanda, trajajo že nekaj časa, saj je za moštvom tretja sezona z negativno bilanco v zadnjih štirih, odkar je odšel zvezdniški podajalec Tom Brady.

“Z Robertom (lastnik op. a.) sva se nekajkrat pogovarjalo o nadaljnjih korakih ter se strinjala, da je čas za slovo. Zame osebno je to trenutek hvaležnosti in praznovanja. Hvaležen sem družini Kraft za priložnost, imel sem vso podporo, da zgradim franšizo z zmagovalno miselnostjo, rezultati pa so kasneje presegli moje najbolj nore sanje in pričakovanja,” je novinarsko konferenco v Bostonu začel Belichick, sicer potomec hrvaških priseljencev iz okolice Karlovca (Biličić).

V ligi NFL je ostalih 31 ekip v obdobju teh 24 let izmenjalo kar 213 različnih glavnih trenerjev. Patriots so imeli ves ta čas le enega. Bill Belichick je, če je zaključil s trenerskim poslom ali ne, ikona ameriškega nogometa.

“Z menoj bodo ostali predvsem tisti najlepši trenutki, ki jih bom v srcu nosil vse do konca življenja. Hvala našim navijačem za podporo, ne le v New Englandu, ampak po celi državi ter tudi po svetu, kar smo videli to sezono v Nemčiji” je še dodal skoraj vedno mrki “coach” Bill.

Kraft je poudaril, da se s trenerjem razhajata v prijateljskem duhu. Belichickova prihodnost v kakšnem od drugih 31 klubov je za zdaj nejasna. Več bo znanega verjetno šele po koncu sezone, torej februarja ali marca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!