NFL: Brady in Gronkowski spet skupaj, a tokrat v Tampi

NFL 22. Apr 202010:09 > 10:15
Jim Rogash/Getty Images

Dobro leto dni je trajala upokojitev tight enda Roba Gronkowskega, ki je svojo športno pot sklenil marca lani. Gronk se namreč po letu dni premora vrača v ligo NFL, moči pa bo združil s svojim nekdanjim soigralcem Tomom Bradyjem v Tampi.

Gronkowski se je za konec kariere odločil lani marca, potem ko je mesec prej z New England Patriots osvojil svoj tretji naslov prvakov. Poškodbe so terjale svoje, a očitno je Gronku leto dni počitka delo odlično. Celo tako zelo, da se je zadnjih deset dni resno zanimal za vrnitev v ligo, kar je v torek postalo uradno – Gronkowski se vrača v ligo NFL, a ob tem bo imel nov dom.

Ob lanski upokojitvi je bil Gronkowski sicer še član New Englanda, a kot je 30-letnik pred leti že dejal, v karieri ne želi loviti žog drugega podajalca kot Bradyja. Slednji je prejšnji mesec podpisal dveletno pogodbo z Buccaneers, kar je očitno k vrnitvi spodbudilo tudi Gronkowskega.

Ker je bil Gronkowski ob upokojitvi igralec Patriotsov, sta se ekipi zato v torek dogovorili o menjavi. New England je v Tampo poslal Gronkowskega in izbor v sedmem krogu letošnjega nabora, Tampa pa je New Englandu namenila izbor v četrtem krogu.

Do menjave je torej prišlo le dva dni pred naborom, ki bo tokrat izpeljan precej drugače kot v prejšnjih letih – virtualno. Vendar je tokrat menjava Gronwkoskega le bila uspešna – Bill Belichick je namreč tight enda želel že pred dvema letoma poslati v Detroit, a je Gronk menjavo ustavil, saj je zagrozil, da ne bo igral, v kolikor bi bil primoran igrati s katerimkoli drugim podajalcem kot Bradyjem.

Kako zelo bo naveza Brady-Gronk uspešna, bo pokazal čas. Gronk v svoji zadnji sezoni ni bil več tisti igralec, ki so ga navijači poznali iz prejšnjih let, vendar je na igrišču opravljal tudi druge naloge in ne le lovljenje touchdownov.

Vsekakor pa napad Buccaneersov izgleda obetavno – Brady, Gronkowski, Chris Goodwin, Mike Evans, O.J. Howard. Naveza Brady-Gronkowski se je v prejšnjih letih sicer izkazala za izjemno uspešno, saj sta od sezone 2010 pa do vključno 2018 poskrbela za 78 touchdownov, kar je dvakrat več kot jih je Brady v svoji karieri podal drugemu na lestvici, lovilcu Randyju Mossu.

Generalni menedžer Jason Licht je ob dogovoru pojasnil, da je “kemija, ki sta jo na igrišču in ob njem razvila Brady in Gronk, ključna pri uspehu ekipe.” Nadeja se, da se bo njuna uigranost za dobro izkazala tudi v Tampi.

Rob ima elitne kvalitete tako lovilca kot blokerja, ob tem pa je dokazano, da v ekipo prinaša zmagovalno mentaliteto in soigralce navdušuje z visoko delovno vnemo,” je v izjavi za javnost dodal Licht.

Gronkowski je v ligo prišel v sezoni kot izbor Patriotsov v drugem krogu. V devetih sezonah, kjer ni primanjkovalo kopice poškodb in zdravstvenih težav, je Gronkowski ujel 521 podaj za 7861 jardov in 79 touchdownov, kar je rekord v dresu Patriotsov. S franšizo je trikrat osvojil Super Bowl, petkrat je bil izbran na Pro Bowl, štirikrat pa izglasovan v najboljšo, t. i. All-Pro postavo.