Carlsen osmič osvojil “šahovski Wimbledon”

Drugi športi 31. Jan 202210:01 > 05. Apr 2022 19:41 1 komentar
Magnus Carlsen
Foto: Xinhua

Nizozemski Wijk aan Zee je 84. v zgodovini gostil prestižni šahovski turnir Tata Steel. Rekordne osme zmage se je veselil svetovni prvak Magnus Carlsen.

Da bo Magnus Carlsen osvojil novo zmago v deželi tulipanov, je postalo jasno po predzadnjem krogu, ko je v sijajni partiji premagal Fabiana Caruano, zmagovalca iz leta 2018.

V zadnjem krogu je 31-letnik iz Tonsberga prišel do zmage po kontroverzni odločitvi, saj Rusu Daniilu Dubovu niso pustili nastopiti, ker je bil pozitiven na koronavirus, čeprav je pred dvobojem dobil negativni izvid drugega PCR testa.

Shakhriyar Mamedyarov je izkoristil veliko napako Vidita Gujrathija in prišel do drugega mesta na turnirju, medtem ko je tretje mesto osvojil Richard Rapport

Carlsen je še enkrat več potrdil svoje mojstrstvo in turnir sklenil neporažen, z devetimi osvojenimi točkami. Danec je prvo zmago na “šahovskem Wimbledonu” vpisal še kot najstnik leta 2008.

Turnir v Wijk aan Zeeju je bil prvič organiziran že leta 1938. Med drugim so se prestižne zmage veselili tudi številni šahovski mojstri iz prstora nekdanje skupne države ( Vasja Pirc, Borislav Milić, Aleksandar Matanović, Borislav Ivkov, Petar Trifunović, Ljubomir Ljubojević, Predrag Nikolić …).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje