Nadrealistična pogodba za japonskega zvezdnika

Drugi športi 9. Dec 202321:25 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Matt Slocum via Guliver

Shohei Ohtani bo za desetletno zvestobo ekipi Los Angeles Dodgers prejel 700 milijonov ameriških dolarjev. Nova pogodba 29-letnega japonskega fenomena z ekipo iz mesta angelov je največja v zgodovini ameriških ekipnih športov.

V soboto se je japonski superzvezdnik Shohei Ohtani po poročanju novinarja ESPN-a Jeffa Passana dogovoril z ekipo Los Angeles Dodgers za pogodbo, ki naj bi Japoncu v desetih letih nanesla 700 milijonov dolarjev.

S tem si je bejzbolski fenomen zagotovil največjo pogodbo po skupni vrednosti v zgodovini ameriških ekipnih športov in prehitel svojega nekdanjega soigralca iz ekipe Los Angeles Angels Mika Trouta (426,5 milijona dolarjev) in podajalca v ameriškem nogometu pri Kansas City Chiefs Patricka Mahomesa (450 milijonov dolarjev).

Za podiralca rekordov, kot je Ohtani – edini igralec v zgodovini bejzbola, ki je v isti sezoni dosegel več kot 10 zmag kot metalec in več kot 30 homerunov kot odbijalec -, to predstavlja nov mejnik na dosegu roke.

Če bo 29-letnik v celoti izpolnil novo pogodbo, se bo s približno 742 milijoni dolarjev upokojil kot vodilni v zgodovini lige MLB po zasluženem denarju z igranjem, s čimer bo prehitel Alexa Rodrigueza, ki je po podatkih Spotraca v svoji karieri zaslužil približno 455 milijonov dolarjev.

Na splošno so imeli igralci bejzbola razmeroma omejene možnosti trženja zaradi regionalizacije tega športa, starajoče se baze navijačev, naporne sezone in konkurence vrhunskih športnikov v drugih ligah. Na primer, zvezdnika lige NBA LeBron James in Stephen Curry s svojimi dejavnostmi izven igrišča zaslužita približno 70 oziroma 50 milijonov dolarjev.

Toda Ohtani, ki se je rodil na Japonskem in tam profesionalno igral pet sezon, je od podpisa pogodbe z Angeli leta 2017 zrasel v marketinško superzvezdo. Japonec je postal hit za blagovne znamke na obeh straneh Tihega ocena, saj je sklenil 13 partnerstev z različnimi blagovnimi znamkami.

Januarja je podpisal dolgoročno pogodbo s podjetjem New Balance, ki jo je Chris Davis, direktor trženja, opisal kot pogodbo tistim, ki jih imajo igralci v ligi NBA z različnimi proizvajalci obutve. Med njimi je tudi slovenski zvezdnik Luka Dončić. "Pri Shoheiju verjamemo, da govorimo o generacijskem talentu," je Davis marca povedal za Forbes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!