Slovenski Robin Hood do evropske slave (VIDEO)

Drugi športi 28. Feb 202415:52 0 komentarjev
Gregor Dolar
Gregor Dolar Foto: Facebook/Gregor Dolar

V Varaždinu na Hrvaškem se je konec preteklega tedna končalo za Slovence sila uspešno evropsko dvoransko prvenstvu v lokostrelstvu. Gregor Dolar se je v disciplini goli lok prebil vse do finala, v katerem je v soboto v dvoboju za zlato kolajno premagal Italijana Giuseppeja Seimandia in postal evropski dvoranski prvak.

Aktualni slovenski državni prvak je dvoboj ves čas nadziral, dobil je namreč že prvi niz z rezultatom 28. Čeprav je italijanski tekmec naslednjega izenačil, je slovenski tekmovalec dobil naslednja dva z 29 in 28 ter na koncu dobil dvoboj s 6:2.

Kaj je goli lok?

Goli lok je sestavljen iz ročaja in dveh upogljivih ploščatih krakov enako kot ukrivljeni lok. Lok je za uporabo napet s tetivo, ki ima označeno točko nasedanja puščice. Med streljanjem je ročaj oprt v dlani držalne roke, medtem ko prsti druge roke v prvem pregibu vlečejo tetivo. Ime goli lok ima zaradi skromne dovoljene dodatne opreme, ki obsega le kompenzacijski gumb, ležišče za puščico in dodatno obtežitev z utežmi. Merjenje v tarčo poteka s poravnavo smeri in višine preko konice puščice. Kompenzacija elevacije puščice se vrši s spreminjanjem višine prijema na tetivi.

Blizu zlata tudi Žana Pintarič

V finale v mlajši ženski konkurenci do 21 let v disciplini ukrivljeni lok se je uvrstila tudi Žana Pintarič.

Devetnajstletna Semičanka je v polfinalu s 7:3 premagala Ukrajinko Dario Kovalovo in se je v sobotnem finalu pomerila za naslov evropske dvoranske prvakinje.

Njena nasprotnica je bila prav tako Ukrajinka Dzvenislava Černik, ki je po napetem in izenačenem dvoboju slavila v shoot-offu, v katerem sta obe ustrelili 9.

Žal je bila puščica slovenske finalistke nekoliko dlje od sredine in zlate medalje se je razveselila Ukrajinka, Pintarič pa si je okoli vratu nadela srebrno odličje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!