Zaradi promocijskih fotografij zagrozila z bojkotom OI

Drugi športi - ostalo 7. Maj 202117:41 0 komentarjev
Liz Cambage (levo) grozi z bojkotom OI. (Foto: Guliver Images)

Avstralska košarkarska zvezdnica Liz Cambage je zaradi promocijskih fotografij avstralske olimpijske reprezentance zagrozila z bojkotom iger v Tokiu.

Liz Cambage, ki je leta 2021 avstralski košarkarski vrsti pomagala osvojiti bronasto olimpijsko odličje, na igrah pa je nastopila tudi leta 2012, je ostro obsodila promocijske fotografije avstralske olimpijske reprezentance. Športnico je močno zmotilo, ker so na njih večinoma športniki bele polti, svojo jezo pa je stresla kar na družbenih omrežjih.

“Kot sem povedala že neštetokrat. Kako naj predstavljam državo, ki ne predstavlja mene,” je bila ogorčena 29-letnica. V novi objavi je nato zapisala: “Storili boste vse, da z ospredja umaknete temnopolte, čeprav so prav ti med najuspešnejšimi športniki. Dokler se Olimpijski komite Avstralije ne bo bolj potrudil, bom prihajajoče igre presedela.“

“Ena temnopolta oseba ne zadostuje”

Košarkarica, ki se na novo sezono v ameriški ligi WNBA pripravlja z moštvom Las Vegas Aces, je pod objavo promocijskih fotografij olimpijske reprezentance zapisala tudi: “Porjavela polt, še ne pomeni raznolikosti.” Na omenjeni fotografiji je sicer tudi avstralski domorodec in igralec ragbija Maurice Longbottom. “Vem, kdo je Maurice Longbottom, govorim o ostalih na fotografiji. Ena temnopolta oseba ne zadostuje,” je po poročanju CNN dejala Cambageova.

S tem pa objav razjarjene športnice še ni bilo konec, saj se je čez nekaj časa znova oglasila. Tokrat z objavo fotografije avstralske atletinje Cathy Freeman, ki je leta 2000 na olimpijskih igrah zmagala v teku na 400 metrov. Pod fotografijo je pripisala: “Toliko, da vas spomnim – za največji športni dosežek je poskrbela temnopolta domorodka.”

Komite obljubil nove fotografije

Zaradi velike pozornosti, ki jo je vzbudila košarkarica, so se oglasili tudi pri Olimpijskem komiteju Avstralije in sporočil, da razume, kaj je želela Cambageova sporočiti, a dodali, da ima komite zelo ponosno zgodovino širjenja in spodbujanja raznolikosti vseh oblik. Ponosno zagovarjamo svoje dosežke na temo raznolikosti. V prihodnosti bomo napravili tudi fotografije, ki odražajo široko raznolikost naših športnikov.“

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!