Zaradi vse večje seksualizacije telovadk zamenjale opravo

Drugi športi - ostalo 6. Maj 202118:31 > 19:30 0 komentarjev
Elisabeth Seitz je bila na nedavnem EP deležna nemalo pozornosti. (Foto: Guliver)

Nemška telovadka Elisabeth Seitz in njeni stanovski kolegici so bile zaradi oprav na aprilskem evropskem prvenstvu v Baslu deležene nemalo pozornosti. Trojica je prepričana, da bi moral imeti vsak športnik pravico odločiti, v kakšni opravi želi nastopati.

Oprijeti dresi, ki v celoti razkrivajo noge, so v umetnosti gimnastiki prisotni že desetletja. Tudi zato je bile trojica nemških tekmovalk Sarah Voss, Kim Bui in Elisabeth Seitz na nedavnem evropskem prvenstvu v Baslu deležna nemalo pozornosti, ko je nastopila v enodelnem trikoju, ki je zakrival večino njihovega telesa. Kot so kasneje sporočili iz nemške gimnastične zveze, so se tako odločile zaradi vse večje “seksualizacije v gimnastiki”.

Dobitnica bronastega odličja s svetovnega prvenstva leta 2018 v Dohi Seitzeva je v pogovoru za Deutche Welle pred dnevi dejala, da si želi, da bi njenemu vzoru že na prihajajočih olimpijskih igrah v Tokiu sledile tudi ostale tekmovalke . “Bilo bi zelo lepo, če bi več telovadk nosilo takšen triko. Pa ne le v gimnastiki. Želela bi si, da bi imele vse možnost, da se odloči, kaj imajo oblečeno, če mu njegova disciplina to dopušča,” pravi Elisabeth Seitz.

Telovadke ob nastopih pogosto nervozne

Čeprav pravilnik Mednarodne gimnastične zveze tekmovalcem ne zapoveduje, kako morajo biti med svojim nastopom oblečeni, pa je pri ženskah že desetletja prisoten oprijet dres, ki razkriva celotne noge. “Možnost nošenja trikoja je dovoljena že več let,” so za Deutche Welle sporočili z Mednarodne gimnastične zveze. “V ritmični gimnastiki je na primer mnogo telovadk navajenih, da nosijo drese, ki zakrivajo njihove noge. Pri naši zvezi nas veseli, da tekmovalci vedo, da lahko nastopijo v opravah, v katerih se med nastopi počutijo najbolj udobno,“ so še sporočili. Ob tem so še dodali, da bodo tekmovalke v trikojih lahko nastopile tudi v Tokiu.

Številne tekmovalke so sicer ob svojih nastopih nemalokrat nervozne, saj se bojijo, da bi med izvajanjem prvin pokazale več, kot bi želele. “S svojim dejanjem ne želimo druge prisiliti, da nosijo enako opravo. Bistvo vsega skupaj je, da lahko nosiš, kar si želiš. Doslej na tem področju ni še nihče poskušal poseči po spremembah. Ko smo oblekle trikoje, smo vedele, da bodo vse oči uprte v nas. Dobro je, da sedaj vsi govorijo o tem,” je prepričana Seitzova.

Vzoru nemških kolegic je že sledila Britanka jamajškega rodu Danusia Francis, ki je za BBC povedala, da imajo telovadke sedaj znova moč, da se odločijo, kakšne drese lahko nosijo.

Vsi ne morejo slediti zgledu telovadk

Za razliko od Mednarodne gimnastične zveze so glede oprav precej bolj strogi pri krovni plavalni organizaciji. Ko so tako plavalke kot plavalci leta 2009 začeli tekmovati v enodelnih kopalkah, ki so zakrile celotno telo, so kmalu nastopile težave. A ne zaradi tega, ker so bili tekmovalci zakriti, temveč, ker so postali občutno hitrejši. Omenjena vrsta kopalk je bila posledično že kmalu prepovedna, plavalke pa morajo sedaj nositi kopalke, ki ne zakrivajo njihovih ramen in kolen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!