Žrtve zdravnika gimnastične reprezentance bodo dobile odškodnino

Drugi športi 23. Apr 202421:35 0 komentarjev
Gimnastika ZDA
Foto: Profimedia

Ministrstvo za pravosodje ZDA je danes z več kot 100 žrtvami nekdanjega zdravnika gimnastične reprezentance ZDA Larryja Nassarja doseglo dogovor o odškodnini v višini 138,7 milijona dolarjev zaradi napak zvezne policije FBI pri preiskavi spolnih napadov in zlorab, poroča ameriški medij CNN.

Več kot 150 žensk in deklet, vključno z olimpijskimi športnicami, je trdilo, da jih je Nassar spolno zlorabljal pod pretvezo izvajanja zdravstvenih posegov. FBI njihovih trditev ni preiskal, trdijo žrtve.

Nassar je bil na državnem sodišču v Michiganu obsojen na do 175 let zapora.

“Lawrence Nassar je desetletja zlorabljal svoj položaj, izdajal zaupanje tistih, ki so bili pod njegovo oskrbo in zdravniškim nadzorom ter se izogibal odgovornosti,” je izjavil vršilec dolžnosti pomočnika pravosodnega ministra ZDA Benjamin Mizer.

“Te obtožbe bi morali jemati resno od samega začetka. Čeprav te poravnave ne bodo odpravile škode, pa upamo, da bodo žrtvam pomagale zagotoviti nekaj ključne podpore, ki jo potrebujejo za nadaljnje zdravljenje,” je dodal.

Ministrstvo za pravosodje je svoje napake priznalo v poročilu generalnega inšpektorja, ki je ugotovil, da se visoki uradniki v območnem uradu FBI v Indianapolisu niso odzvali na obtožbe in so naredili številne napake pri svojem delu.

Leta 2021 so Nassarjeve žrtve dosegle 380 milijonov dolarjev poravnave z Ameriško gimnastično zvezo, olimpijskim komitejem in njihovimi zavarovalnicami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!