“Goatbye,” Tom Brady

Ameriški nogomet 2. Feb 20229:20 > 11:34 5 komentarjev
Foto: Getty Images

Od 199. izbora na naboru leta 2000 do sedemkratnega prvaka lige NFL, je lahko kratka obnova neverjetne kariere Toma Bradyja. 22 let je trajala era verjetno najboljšega igralca vseh časov, vse do danes, ko je uradno objavil svojo upokojitev.

Veliko je dokumentarcev o Tomu Bradyju in veliko jih bo še sledilo.

A eden prvih, ki so ga po prvih treh naslovih prvakov naredili, je Brady 6. Ime je dokumentarec dobil, saj je bilo na naboru leta 2000 pred številko 199 izbranih šest podajalcev. Če ste dokumentarec gledali, se vam je verjetno v spomin vtisnila scena, kjer se Brady spominja nabora. Skupaj z mamo Galynn Brady in očetom Tomom Bradyjem Sr. ter prijatelji so spremljali potek.

Krog za krogom so Bradyjevi čakali in čakali. Brady se spominja, da je spremljal seznam ekip, za katere je menil, da utegnejo izbrati podajalca. A bil je vse bolj in bolj razočaran, ko so se odločili za nekoga drugega, njega pa izpustili.

In čakal je vse do številke 199 v šestem krogu. Malo pred tem je zazvonil njegov telefon, na zaslonu je pisala številka s kodo območja južnega Bostona. Brady se je oglasil, na drugi strani pa se je oglasil Bill Belichick. “Zdravo, to je trener Belichick,” se prvega pogovora z legendarnim trenerjem spominja Tom. “Izbrali te bomo z naslednjim izborom,” mu je še dejal. Zatem je prekinil linijo.

Presegel vsa pričakovanja

Brady je odraščal v Kaliforniji, univerzo pa je obiskoval v Michiganu. Pred klicem New Englanda ni vedel, kam se odpravlja — na vzhodni obali ZDA namreč sploh še ni bil. Google mu je pomagal pri tem, da je sploh izvedel, kam ga vodi nadaljevanje kariere. Niti Brady sam ni vedel, kako se bo odvila njegova kariera, za katero je v torek ob upokojitvi dejal, da je “presegla vsa njegova pričakovanja“.

Getty Images

Vse od prvega Super Bowla v sezoni 2001, ko so Patriots presenetili takratne St. Louis Rams (znane pod “The Greatest Show on Turf”), ko so nekateri dvomljivci še vedno namigovali, da se je Belichick napačno odločil za menjavo, ko je za prvega podajalca imenoval Bradyja pred Drewom Bledsoejem, pa do samega vrhunca kariere, ko je v svoji prvi sezoni kot član Tampa Bay Buccaneers prišel do svojega sedmega šampionskega prstana, je bilo 22 let Bradyja naravnost spektakularnih.

Rama povprečna, možgani za študijo

V tem času je razbil vsak mit o počasnem, okornem mladeniču, kot ga vidimo na posnetkih iz t. i. NFL Combina leta 2000. V pokoj odhaja kot številka ena po zaključenih podajah, poskusih podaj, številu jardov po zraku, touchdownih, tekmah kot začetni podajalec, številu zmag za podajalca, številu Pro Bowlov, zaigranih Super Bowlih, zmag na Super Bowlih in številu nagrad za najkoristnejšega igralca na Super Bowlu.

Njegova rama res ni bila najmočnejša in resda ni bil najhitrejši in najbolj mobilen igralec na igrišču. A njegova nogometna inteligenca je bila neprimerljiva. Morda gre pri njem še najbolj občudovati njegovo motivacijo, ki mu je omogočila premostiti številne padce v karieri, spremeniti način življenja in omogočiti, da je še pri 44 letih bil bržčas najboljši podajalec v iztekajoči se sezoni.

Pred leti je dejal, da bi rad igral do 45. leta. Oktobra lani je šel še dlje in dejal, da bi lahko igral celo do 50. ali 55. leta. “Moje telo bi zdržalo, to me ne skrbi,” je dejal. A njegove misli so prešle iz nogometa na zasebno življenje in čas, ki ga lahko preživi z družino.

Tom Brady z ženo Giselle; Foto: Guliverimage

“Ti si moja največja inspiracija,” je v svoji uradni objavi o upokojitvi naslovil ženo Gisele. “Najina družina je moj največji dosežek. Vedno ko zapustim igrišče, pridem domov k najbolj ljubeči ženi, ki je storila absolutno vse, da bi se lahko osredotočil na svojo kariero,” je še dejal. Tekom svoje kariere je Brady vedno ponavljal, kako veliko mu pomeni družina. Mama in oče, žena, otroci in tri sestre so bili praktično na vsakem Super Bowlu.

Čeprav bi morda Brady še lahko igral, je odločitev očitno padla na družino. “Imam dva fanta, stara 14 in 12. Imam še eno princesko, staro devet let. Potrebujejo svojega očeta,” je v svojem podkastu prejšnji teden komentiral Brady.

Nikoli ga niste smeli odpisati

Čeprav bi si želel uresničiti svoje napovedi izpred nekaj let in igrati do 45. leta (napolnih jih bo 3. avgusta), pa je njegova odločitev o pokoju prišla 6 mesecev prej. Neverjetna kariera Bradyja je polna neverjetnih dosežkov, a tudi nekaj grenkih razočaranj. 22 let ga je vodilo od tega, da je skoraj pozabljen ostal neizbran na naboru, do tega, da je postal najbolj okrašen igralec v zgodovini lige NFL.

Do tega ga je vodila predvsem miselnost po principu “Nič mi ni dano, vse si moram prislužiti” in morda je prav to tisto, ki ga je gnalo vsak dan, vsak trening, vsako tekmo in mu prislužilo vzdevek “Comeback Kid”. Dobro znano je, da se Bradyja ne sme nikoli izključiti iz tekme, ne glede na zaostanek.

Za primer lahko vzamemo tudi zadnjo tekmo v dresu Tampe, ko so proti Los Angeles Rams izničili zaostanek dveh touchdownov. Ali pa o tem povprašate katerega navijača Atlanta Falcons, proti katerim so Brady in Patriots prikazali največji preobrat v zgodovini Super Bowla in v zadnjih 18 minutah izničili 25 točk zaostanka.

Brady nikoli ne sprejel nikakršne oblike neuspeha. Zato ga ni zmotilo niti to, da je po sezoni 2000 preminuli trener podajalcev v New Englandu Dick Rehbein dejal, da mu je všeč njegov izmet, ne pa njegova postava.

Priložnost pograbil z obema rokama

Brady je to izrabil kot motivacijo in pred sezono 2001 dobil na kilaži, izboljšal delo nog. Ob začetku sezone 2001 je Belichick že sumil, da je Brady najboljši podajalec v ekipi.

A vseeno je na svojo priložnost moral še nekoliko čakati. Sezono pred njegovim prihodom v New England so Patriots podpisali milijonsko pogodbo z Drewom Bledsoejem, zato so imeli pred tem pomisleke, ali naj Bradyja sploh zadržijo. Priložnost je prišla v tretjem tednu sezone 2001 ob poškodbi Bledsoeja proti New York Jetsom.

Brady je odšel v igro in se nikoli več ozrl nazaj. Vendar kariera ni minila mirno—nekaj škandalov in vprašljivih odločitev, med drugim tudi t. i. Tuck Rule, pa Spygate in Deflategate, a so se Patriots in Brady vsakič izkopali.

V prvih letih Bradyja v New Englandu so bili Patriots bolj obrambno naravnana ekipa, vendar tekom let so se naslovi prvakov tudi z izboljšanjem Bradyja kopičili. V štirih letih so namreč zmagali trikrat.

Foto: Guliverimage

Leta 2007 je ekipo okrepil lovilec Randy Moss, s katerim sta našla nepredstavljivo vez. Ena izmed najboljših sezon v zgodovini rednega dela ni pomagala na Super Bowlu XLII, ko so Patriotse po popolnem rednem delu premagali New York Giants. Slednji so to ponovno storili še štiri leta kasneje.

V sezoni 2014 so imeli Patriots na svojih Vince Lombardi trofejah že kar nekaj prahu, prišel pa je še nov udarec, imenovan Deflategate. Liga NFL je namreč domnevala, da naj bi Brady pred konferenčnim finalom vedel, da je v žogah premalo zraka, kar bi mu dalo boljši oprijem. Po bitkah na sodiščih je Brady popustil in na začetku sezone 2016 sprejel kazen in izpustil štiri tekme. Patriots so kljub temu od leta 2014 zmagali še trikrat (2014, 2016 in 2018) in osvojili skupno 6 naslovov prvaka.

V 18 letih kot začetni podajalec Patriotsov je Brady sezono izpustil le enkrat (poškodoval se je na prvi tekmi v sezoni 2008), ekipa pa je le enkrat izpustila končnico (2002). V 17 nastopih v končnici so se Patriots kar trinajstkrat (!) uvrstili vsaj v finale konference, vključno z osmimi zaporednimi med letoma 2011 in 2018.

Brady je Patriote povedel na devet Super Bowlov, zmagali so jih šest, štirikrat pa je bil okronan za najkoristnejšega igralca Super Bowla.

Eni sanjajo o enem, on jih ima sedem

Po 20 letih v New Englandu se je odločil za nov izziv v Tampi. Svet je ogrožala globalna pandemija, Brady pa se je v najbolj nesigurnem času odločil za veliko menjavo.

V prvi sezoni se je naučil t. i playbook, premagal šume v komunikaciji z igralci in trenerjem in Tampo povedel do prvega Super Bowla v zadnjih 18 letih in naslova prvaka. Buccaneers so osvojili drugi šampionski prstan v zgodovini franšize, Brady pa svojega sedmega—niti ena franšiza v ligi ni osvojila več šampionskega nakita kot Brady.

Brady je sinonim za uspeh tudi izven igrišč. Leta 2009 se je poročil z najbolj znano supermanekenko na svetu, naredil svojo linijo oblačil, odprl svoje športne centre in napisal knjigo, kako s prehrano doseči svoj maksimum. Bil je kritika posmeha, ko je priznal, da uživa avokadov sladoled in da v življenju ni zaužil jagode. Njegov strog prehranski režim mu je omogočil, da je do 44. leta delal to, kar ima najraje.

Kot je dejal v svoji objavi o upokojitvi, je dejanska kariera presegla vsa pričakovanja. Večina igralcev sanja, da bi osvojili en Super Bowl—Brady je to storil sedemkrat. Spremenil je franšizi (da, dve). Že v New Englandu je potrdil status nesmrtnega, ki ga je z naslovom v Tampi le še potrdil. Brady je tekom celotne kariere igral v svoji ligi, s svojimi profesionalnimi standardi. Spremenil je standard odličnosti, ki se mu bo težko približati, kaj šele preseči.

Nedvomno si je ligo NFL brez Bradyja težko predstavljati, a kot pravi sam, je treba igrišče prepustiti naslednji generaciji igralcev. Po videnem v letošnji končnici smo navijači lige NFL vsekakor v dobrih rokah.

Res pa je, da se era Bradyja, Peytona in Elija Manninga, Drewa Breesa, Bena Roethlisbergerja in Philipa Riversa sedaj uradno zaključuje. Če ne drugega, smo lahko hvaležni, da smo pospremili eno najboljših karier profesionalnega športnega, o uspehih katerega bomo poslušali še mnogo let.

Hvala, Tom, in Goatbye*!

Foto: Nathan Ray Seebeck-USA TODAY via Guliver

*GOAT je angleški izraz za najboljšega vseh časov (Greatest of All Time)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje