Nov podvig, Slovenci imamo najboljšo in najboljšega na svetu

Drugi športi 26. Sep 202216:28 0 komentarjev
Janja Garnbret je spet dokazala, da je najboljša na svetu. FOTO: Profimedia.

Janja Garnbret je sezono svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja sklenila na najboljši možni način, s prepričljivo zmago na finalni tekmi v Džakarti. Na zadnji tekmi v težavnosti v Indoneziji je Mia Krampl osvojila tretje mesto, Luka Potočar pa je pred tem s sedmim mestom osvojil naslov skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti.

Slovenci imajo zmagovalca sezone v težavnosti tako pri moških kot pri ženskah. Janja Garnbret si je svoj deseti naslov skupne zmagovalke, petega v težavnosti zagotovila že predčasno na prejšnji tekmi v Edinburghu.

Potočar je postal tretji Slovenec med moškimi z naslovom skupnega zmagovalca, leta 2016 je to uspelo Domnu Škoficu v težavnosti, leta 2018 pa Jerneju Kruderju v balvanih. V finalu je nastopila tudi Vita Lukan, ki je bila šesta. Milan Preskar je slovenske nastope zaokrožil na 21. mestu.

Za olimpijsko in šestkratno svetovno prvakinjo Janjo Garnbret je nova sezona tekmovalnih presežkov, v kateri je v svetovnem pokalu osvojila šest zmag, pet od tega v težavnosti. Na evropskem prvenstvu v Münchnu pa je postala trikratna evropska prvakinja v balvanih, težavnosti in olimpijski kombinaciji.

Luka Potočar. FOTO: Profimedia.

S skupno desetimi osvojenimi naslovi v končnih seštevkih sezone se je izenačila z rekorderko iz Francije Sandrine Levet. Kljub temu, da je načrt že uresničila, je nastopila tudi v Džakarti in z današnjo zmago nadgradila že tako sijajno sezono.

Garnbretova, tretja po polfinalu, je edina v finalu osvojila vrh smeri. Chaehyun Seo iz Južne Koreje je bila z višino 40 druga, Kramplova z višino 35+ pa tretja.

Na sporedu svetovnega pokala je le še tekma v olimpijski kombinaciji balvani-težavnost v Morioki na Japonskem, od 20. do 22. oktobra.

Skupna zmaga je nekaj posebnega

“Po dveh drugih mestih si definitivno še bolj želiš zmagati. Dobiš dodaten zagon. Se mi zdi, da potrebuješ tudi kako drugo mesto, kak ‘poraz’, da se potem še bolj veseliš novih zmag in da dobiš spet tisto motivacijo. Ta druga mesta niso bila prav nič napačna, in se mi zdi, da se je moralo to zgoditi, in zato je bila zmaga danes še toliko bolj slajša,” je iz Džakarte sporočila Garnbretova.

“Ta skupna zmaga je res nekaj posebnega. Pokazalo se je, da sem bil konstanten v celi sezoni. Sigurno gre za češnjo na vrhu torte letošnje sezone,” je dejal Potočar. “Finale ni bil tako zelo težek, napaka me je stala padca, res mi je žal tega finala, lahko bi pokazal več, na koncu pa je bila zmaga v skupnem seštevku toliko več vredna,” je še dejal novi skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti.

Mia Krampl. FOTO: Profimedia.

Ni pričakovala, da bo končala na zmagovalnem odru

“Danes je bilo kar napeto. Najprej sem bila zelo žalostna, ker mi je samo plus v gibu zmanjkal za finale. Po pritožbi so mi plus dodelili in sem končala na osmem mestu polfinala in se uvrstila v finale. Nisem pričakovala, da bom končala na zmagovalnem odru. Sem res vesela, da sem v finalu odplezala tako, kot znam, kot sem pripravljena. Vse se je dobro končalo in ne morem verjeti, da sem stopila na stopničke,” pa je dejala Mia Krampl.

Zadovoljen je bil tudi slovenski selektor Gorazd Hren: “Tokrat se je izšlo čisto po načrtu, točno tako, kot sem si želel. Vedno rečem, da si želim več naših finalnih uvrstitev, tokrat jih je bilo več. Res so se odlično odrezali. Končni rezultat: Luka zmaga v skupnem seštevku, Janja zmaga v skupnem seštevku, Janja zmaga na sami tekmi, Mia na stopničkah, tudi Vita je bila odlična. To je bilo to, kar sem lahko upal.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!