Poslovil se je slovenski strelski šampion

Drugi športi 12. Dec 202315:56 1 komentar
FOTO: Aleš Fevžer

V 70. letu starosti je po umrl slovenski parastrelec Franc Pinter – Ančo, je na družbenem omrežju Facebook sporočila strelska trenerka Polona Sladič. Ančo je bil prava slovenska strelska legenda, saj se je kar osemkrat udeležil paraolimpijskih iger ter tam osvojil štiri kolajne.

Pinter Ančo je bil doma iz Slovenske Bistrice. Rodil se je leta 1953, paraplegik pa je postal pri 24 letih, ko je utrpel poškodbe v prometni nesreči. Čeprav je deloval tudi na drugih športnih področjih, npr. metu kopja, se je s parastrelstvom resno ukvarjal že vse od leta 1986. S svojimi dosežki je postal legenda, saj že 30 let pomagal oblikovati svetovni vrh parastrelstva.

Velik človek

Kolajne je domov nosil z olimpijskih iger v Atlanti (1996), Sydneyju (2000) in Atenah (2004), kjer se je okitil s srebrom, v Pekingu (2008) pa je osvojil bron.

Pred leti je solidarnostno do medalje pomagal tudi kolegu Frančku Gorazdu Tiršku. Na olimpijskih igrah v Londonu je sicer vrhunsko pripravljenemu Tiršku na prvi tekmi odpovedala puška in se povsem razsula. Franc Pinter Ančo je z deli svoje pomagal pripraviti novo puško, nakar je Tiršek bistveno izboljšal svoje strelske rezultate in si izboril svojo prvo srebrno medaljo.

FOTO: Aleš Fevžer

Sladič je na Facebooku med drugim zapisala: “28 let je trajal ta odnos med njim kot športnikom in mano kot trenerko. To je bil odnos, ki je spletel tako močno vez, kot jo lahko splete le šport. Zato danes zelo boli. Ančo, ni bil še tvoj čas, nikakor ne. Kljub težavam zadnje čase si odšel nepričakovano. In ja, tako kot dostikrat ni bilo čisto fer, da si za tiste drobne decimalke izgubljal medalje, tudi tole ni pošteno. Ni fer. A če sva pri decimalkah lahko kaj popravila, tukaj ne moreva. Dragi Ančo, počivaj v miru.”

Franc Pinter Ančo bi na božični večer letos praznoval 70. rojstni dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje