Slovenska judoistka ujela odlično formo

Drugi športi 2. Jun 202314:42 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Judoistka Maruša Štangar je po svetovnem prvenstvu v Bakuju ujela odlično formo. Po zmagi na VN Avstrije v Linzu prejšnji teden je danes v kategoriji do 48 kg zmagala še na VN Tadžikistana v Dušanbeju. V velikem finalu je po dveh minutah borbe premagala Rusinjo Sabino Giliazovo, bronasto z EP 2021.

Štangar je potrdila, da je odlična v parterju, saj je prav vse današnje borba dobila v borbi na tleh – dve z davljenjem in dve s končnim prijemom.

Posebej gladka je bila zmaga z Giliazovo, ki se je končala po dveh minutah s končnim prijemom. V preteklosti sta se tekmovalki pomerili štirikrat, obe pa slavili dvakrat. Nazadnje sta se borili na že omenjenem EP 2021 v Lizboni, kjer je Rusinja dobila odločilno borbo za bronasto kolajno. Tokrat pa je Slovenki uspela revanša.

Judoistka ljubljanske Olimpije je bila v uvodnem krogu prosta, nato pa je po hitrem postopku opravila s Ka Lee Wong iz Hongkonga. Po minuti je borbo dobila z davljenjem.

Težji je bil četrtfinale z Američanko Mario Celio Laborde, tretjeuvrščeno tekmovalko zadnjega vseameriškega prvenstva, v preteklosti pa tudi že nosilko kolajne s SP. Tudi ta dvoboj se je končal z davljenjem, a šele po minuti in 17 sekundah podaljška.

Slovenka se je Američanki z zmago oddolžila za lanski poraz decembra na mastersu v Izraelu.

V polfinalu je bila tekmica telesno zelo močna Azerbajdžanka Lejla Alijeva, ki jo je slovenska reprezentantka nazadnje ugnala pred tednom dni v Avstriji. Tudi ta dvoboj je šel v podaljšek, še tretjič danes pa je Maruša Štangar slavila v parterju, tokrat s končnim prijemom.

V kategoriji do 52 kg je nastopila tudi starejša med sestrami Štangar, Anja, in izgubila prvo borbo z Avstralko Tinko Easton.

Že prihodnji teden Marušo Štangar čaka nastop v Kazahstanu, kjer bodo nastopili tudi Metka Lobnik, Enej Marinič in Vito Dragić.