Večer za zgodovino: Jokić kot LeBron in Jordan

Košarka 2. Jun 202314:16 1 komentar
Foto: Profimedia

Nikola Jokić je na prvi tekmi finala lige NBA, ob debiju na največjem košarkarskem odru na svetu, uprizoril zgodovinsko predstavo. Številke 27, 10 in 14, kolikor je vpisal točk, skokov in asistenc, sodijo v sam vrh najboljših individualnih partij v finalih najmočnejše košarkarske lige.

Srbski superzvzednik, ki je po obnašanju vse prej kot to, še naprej dokazuje, da je trenutno najboljši košarkar na Zemlji. Pogled na številne statistične kategorije po prvi tekmi finala med Denverjem in Miamijem nakazujejo na tekmo, ki bi jo skoraj morali dobiti gostje, a zmaga domačih ni bila ogrožena niti za trenutek. Vročica je imela kar 17 metov iz igre več od Nuggetsov. Prav tako so bili učinkovitejši pri metu za tri, zadeli so 33,3 odstotka metov (13/39) proti 29,6 Denverja (8/27).

A kaj, ko je imela franšiza iz najvišje ležečega mesta v ligi NBA v svojih vrstah Nikolo Jokića. Svojih 27 točk je dosegel z zgolj 12 poizkusi meta na koš iz igre, pri čemer je bil natančen osemkrat. Zadel je 10 od 12 prostih metov. Ob kar 14 asistencah je izgubil le dve žogi. Prav tako je pobral še 10 odbitih žog, eno ukradel in podelil tudi eno blokado. Igralec tekme.

Jokić kot LeBron, Jordan, Bird, Kidd …

Predstava izjemnega centra je tako unikatna, da jih lahko preštejemo na prste ene roke. Številke pa ga postavljajo ob bok velikanov lige NBA.

Jokić je drugi igralec v zgodovini, ki je ob debiju v finalu lige NBA vpisal trojnega dvojčka. Edini pred njim, ki se je podpisal pod tovrstni dosežek, je trenutni strateg Dallasa Jason Kidd, ki mu je to uspelo leta 2002.

Edini košarkar, ki je pred Jokićem na finalni tekmi vpisal vsaj 27 točk, 10 skokov in 14 asistenc je LeBron James. Leta 2017 je drugo tekmo finalne serije med Clevelandom in Golden Statom sklenil z 29 točkami, 11 skoki in 14 asistencami.

Nikola je prav tako šele drugi igralec v zgodovini, ki je imel ob debiju v finalu lige NBA tako največ točk kot največ asistenc na tekmi. Edini pred njim? Leta 1991 Michael Jordan.

Jokić je tudi tretji v zgodovini, ki je v eni končnici vpisal več kot 450 točk, 200 skokov in 150 asistenc. Pridružil se je LeBronu in Larryju Birdu.

Nikola Jokić
Foto: AP Photo/David Zalubowski via Guliver

“Najpomembneje je, da smo zmagali. Samo iščem pot do zmage. Ni mi treba metati na koš. Vem, da mi ni treba dosegati točk, da vplivam na tekmo. Mislim, da sem danes dobro opravil delo,” je bil kljub devetemu trojnemu dvojčku v letošnji končnici in šestemu na zadnjih sedmih tekmah skromen orjak iz Somborja.

Ko gre, gre

Da bo to večer Denverja, je dala slutiti tudi maskota po imenu Rocky. Priljubljena puma, ki skupaj z Bikom Bennyjem velja za najbolj prepoznavni maskoti lige NBA, je med tekmo s sredine igrišča in s hrbtom proti obroču “raztrgala” mrežico. Jokić ima v Denverju konkurenco za najatraktivnejšega člana moštva.

Rekordno malo prostih metov: 2

Miami je v noči na petek izvajal le dva prosta meta! Gre za rekord v finalih lige NBA. Skoraj podobno neverjetna je številka osebnih napak Denverja, ki jih je nabral zgolj osem, torej v povprečju le dve na četrtino. Nenavaden rekord Vročice je še posebej nepričakovan, saj gre za moštvo, ki zna odlično izsiljevati osebne napake in je celo letos postavilo nov rekord po številu zaporednih zadetih prostih metih na eni tekmi – 40.