Španci šokirali Hrvate in prvič zasedli evropski prestol (VIDEO)

Španska moška vaterpolska reprezentanca je prvič v zgodovini osvojila naslov evropskih prvakov. Ekipa Davida Martina Lozana je z 11:10 premagala gostiteljico Hrvaško. S to zmago so si Španci zagotovili tudi vozovnico za olimpijske igre v Parizu.

Na Hrvaškem je bilo vse pripravljeno za novo slavje barakud, ki so prvenstvo nazadnje osvojili pred dvema letoma v Splitu, po prestavitvi letošnjega prvenstva Iz Izraela na Hrvaško pa je vse do zadnje četrtine finala kazalo na novo slavje igralcev v kockastih kapicah.

Po izjemnih treh četrtinah borbe pa je bilo slavje vaterpolistov z Iberskega polotoka zasluženo. V zadnjem delu Hrvati niso našli prave rešitve v napadu. Šele v zadnjem napadu so si priigrali vsaj nasprotno izključitev, Loren Fatović pa je tri sekunde pred koncem slabo streljal.

Zelo slabo pa so bili Hrvati v zadnji četrtini postavljeni tudi v obrambi. To je kaznoval prvi španski zvezdnik Alvaro Granados Ortega, ki je minuto in 38 sekund pred koncem najprej poskrbel za izenačenje, 40 sekund kasneje pa za odločilni gol. Preobrat bi Špancem lahko uspel že prej, če v hrvaškem golu ne bi blestel vratar Marko Bijać.

Pred tem so navijači na bazenu Mladosti že slavili. Domači so zaostajali le pri 2:3, nato pa s štirimi zaporednimi goli povedli s 6:3. Španci so v tretjem delu sicer izenačili na 7:7, Hrvati, pri katerih je s štirimi goli izstopal Luka Bukić, pa so odgovorili s tremi goli in šli v zadnji del s prednostjo 10:8.

Kar tako ni uspelo Italiji leta 2010 niti Madžarski, ki je dva meseca prej osvojila svetovno prvenstvo, leta 2022, je uspelo španski reprezentanci, ki je tako združila olimpijski, svetovni in evropski naslov.

Bronasto kolajno so si že popoldan po zmagi z 12:7 nad Madžarsko priigrali Italijani. Grčija je na tekmi za peto mesto s 15:10 ugnala Črno goro, Srbija pa v boju za 7. mesto Romunijo z 18:7. Slovenija je osvojila 14. mesto, vnovič pa je veliko priznanje prejel tudi slovenski sodnik Boris Margeta, ki je bil izbran za deljenje pravice v finalu.

“Morali bomo več trenirati tako v klubih kot v reprezentanci”

“V tem trenutku je Slovaška kakovostnejša ekipa od naše, nenazadnje so nas dvakrat premagali, me pa veseli, da nismo med zadnjima dvema ekipama, ker je vloženo delo, ki ni bilo prav dolgo, zato pa toliko bolj naporno, dalo določene rezultate. Veseli me, da so tudi igralci sami spoznali, da bodo morali več trenirati, če bodo želeli v prihodnosti narediti še korak naprej,” je evropsko prvenstvo ocenil Mirko Vičević.

“Zadovoljen sem bil z vsemi stvarmi, kajti fantje so odlični. Gre za mlade fante, ki so neverjetno požrtvovalni, odgovorni, inteligentni … Prav tako sem bil zadovoljen s tem, kako nam je sledilo vodstvo ZVDS, vse je bilo, kot mora biti. Ampak pričakovanja za kaj več niso možna, če se ne bodo spremenile zadeve, o katerih sem govoril. Se pravi, ni zadeve, s katero ne bi bil zadovoljen. Zadovoljen sem z vsem, kar sem videl v tem času, je pa res, da sem vedel, kakšno je stanje v slovenskem vaterpolu.”

“Toda če bi se želeli približati srednjemu delu evropskega vaterpola, kjer so Romunija, Gruzija, Nemčija, Francija in Nizozemska, ki so veliko pred nami, bomo morali več trenirati tako v klubih kot v reprezentanci, igralci pa bi se morali dnevno veliko več ukvarjati z vaterpolom. To je edini recept in tu sploh ni pomembno, ali bo selektor Mirko Vičević ali kdorkoli drug,” je še dodal slovenski selektor.

Naslednje evropsko prvenstvo bo čez dve leti v Beogradu.