Sloveniji čista petica, kos smo lahko vsem tekmecem

Reprezentance 16. Jan 202414:03 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Slovenska rokometna reprezentanca je prvi del evropskega prvenstva zaključila s stoodstotnim izkupičkom, pot v Hamburg je zato toliko slajša. Zdaj varovance Uroša Zormana čakajo štiri tekme, ki bodo odločile, ali si izbrana vrsta zasluži boj za kolajne. V polfinale vodita le dve mesti, v igri pa je še zmeraj tudi neposredna uvrstitev na letošnje OI v Pariz.

Po berlinski kampanji Slovenije smo potipali utrip javnosti in za mnenje povprašali rokometne strokovnjake.

O dosedanjih predstavah članske reprezentance na EP v Nemčiji smo poklicali srebrnega z EP pred dvajsetimi leti Ognjena Backovića, njegovega takratnega soigralca Zorana Jovičića, pa dolgoletnega trenerja Marka Šibilo in bivšega selektorja mladinske reprezentance Sašo Prapotnika. Vsi se pričakovano strinjajo, da si Slovenija po prvem delu zasluži pozitivno oceno in z optimizmom zrejo v prihajajoče izzive.

Spraševali smo, kako bi ocenili prvi del EP in kakšni so izgledi Zormanovih varovancev za naprej.

Ognjen Backović, nekdanji rokometaš in analitik za nacionalno televizijo:

“V prvem delu so fantje igrali super, oddelali predtekmovanje s čisto petico. Izkazalo se je, da je bila prva tekma s Ferci blagoslov, izognili smo se “pehotni mini”, na katero so potem stopili Norvežani. Po imenu so avtsajder, marsikdo se je verjetno vprašal, ali jih bomo premagali za 15 ali 20, toda igrajo čvrst rokomet. Naša reprezentanca me je pozitivno presenetila, opaziti je ekipni duh, fantje se borijo, stopili so skupaj in uredili trdno branjenje, s tem pa pridejo tudi obrambe vratarjev,” navdušenja ni mogel skriti Backović.

Ognjen Backović; FOTO: Aleš Fevžer

Za drugi del je najprej izrazil svojo največjo skrb: “Težava utegne biti utrujenost. V centralnem bloku sta Borut Mačkovšek in Blaž Blagotinšek, ki prave menjave v obrambi na žalost nimata. Upajmo, da v zaključkih tekem ne bosta preveč utrujena, poleg tega bo ključna hitra tranzicija iz obrambe v napad. Norvežani bi znali v drugem delu mešati štrene sosedom Švedom in Dancem. Saj veste, kakšen je naboj, ko se recimo mi merimo s Hrvati. Načeloma je res, da lahko za polfinale le eno tekmo izgubimo, recimo proti Dancem. Na kratko: daleč največji izziv bo torej ohranjati svežino ključnih fantov.”

Zoran Jovičić, trener RK Gorenje:

“Več kot dobro, vsi smo lahko zadovoljni z nastopi naše reprezentance. Želja, volja, boj so na najvišji možni ravni. Deluje tako, kot da je v ekipi prisoten pravi ekipni duh. Dosegli smo vse, kar smo lahko, a čakajo nas še težje tekme. Najprej je na vrsti Švedska, eden izmed favoritov prvenstva, igro imajo podobno Norvežanom,” je uvodne misli strnil trener velenjskih os.

Foto: Jan Gregorc

In kako se lotiti Švedov? “Isti recept, kot proti Norvežanom. Tekmo čim dlje držati izenačeno, žog praktično ne bi smeli izgubljati, ker bomo dobivali poceni zadetke. Čim manj naj bo tehničnih napak, napad pa je potrebno raztegniti kolikor se le da in s žogo hitro krožiti,” meni Jovičić in dodaja, da bgi po njegovem mnenju morali še kakšno žogo več poslati na krilna položaja, saj se bo v tem primeru več prostora odprlo zunanjim igralcem.

Marko Šibila, rokometni strokovnjak:

“Slovenija je odigrala zelo dobro, optimalno, bolje skoraj že ne bi mogla. Strokovni štab je izkoristil vsa sredstva, s katerimi razpolaga. Kot kaže tudi posrečena izbira kadra, dva srednja igralca, ki se lepo dopolnjujeta, kakovost niti ob menjavah ne upada. Fantje so si zelo lepo odprli vrata tudi za morebiten polfinale,” je veselje po prvem delu EP s Sportklubom delil Šibila.

Marko Šibila; FOTO: Jure Banfi

V drugi skupini, kjer se priključijo reprezentance iz ostalih skupin, je realen domet Slovenije vsekakor boj za medalje, meni nekdanji selektor Italije. “Ni reprezentance, ki bi tako močno odstopala od naše, prej nasprotno. Pa kaj bi govoril? Saj so te tri zadnje tekme to nazorno dokazale,” je prepričan Šibila. Za konec je gledalce povabil v Nemčijo: “Nemci množično obiskujejo vse športe, ima pa rokomet v njihovih srcih pomembno mesto in se že samo zaradi polnih dvoran splača it spodbujat slovenske fante. Tako dobro organiziranega prvenstva, s tako dobrim obiskom in za nameček tako dobro slovensko reprezentanco verjetno še nekaj časa ne bo.”

Saša Prapotnik, bivši selektor mladinske reprezentance:

“Pokazali smo, da smo resna reprezentanca. Že pred prvenstvom smo upali, da bi v primernem razpletu lahko konkurenčni. Veselim se naslednjih tekem, ker sem zdaj prepričan, da lahko pariramo čisto vsem tekmecem,” je dejal Praprotnik.

Praprotnik po uspehu z mladinsko izbrano vrsto; FOTO: Aleš Fevžer

Nekdanji strateg mladinske reprezentance in dolgoletni delavec v RK Ormož, je zaverovan v to, da na EP ni reprezentance, ki bi bila nepremagljiva. “Točke lahko odda vsak, srečanja bodo zanimiva, morda bosta že dve zmagi dovolj za preboj med najboljše štiri. Uspeh bi pomenil multiplikator, saj bi rokomet pridobil mlade nadobudne fante, ki nam jih v zadnjih letih kar manjka, poleg tega bi bil to lep zagon za olimpijske kvalifikacije” zaključuje strokovnjak, ki je s slovenskimi mladinci pred šestimi leti doma pokoril celo Evropo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!