Janja Garnbret sijajna tudi v novi olimpijski disciplini

Drugi športi 9. Avg 202322:48 0 komentarjev
Janja Garnbret
Foto: Profimedia

Znanih je osem finalistk nove olimpijske discipline kombinacije balvanov in težavnosti, ki se bodo v petek na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Bernu pomerile za olimpijske vstopnice. V finale se je pričakovano kot vodilna uvrstila olimpijska prvakinja Janja Garnbret. V polfinalu sta tekmovali tudi Mia Krampl in Vita Lukan.

Današnje tekmovanje v Bernu je bilo razdeljeno na dva dela z daljšim premorom vmes. Enaindvajset polfinalistk, ki so si konec prejšnjega tedna priborile nastop v kombinaciji, se je dopoldan najprej pomerilo na balvanih.

Garnbret je že takoj na začetku pokazala svojo prevlado ter prevzela vodstvo po prvem delu polfinala olimpijske kombinacije. Edina je do vrha osvojila vse štiri balvane ter povedla z izkupičkom 98,9 točke od 100 možnih. Francozinja Oriane Bertone (79,4 točke) je na drugem mestu za Slovenko zaostalo skoraj 20 točk.

Padec ni pustil hujših posledic

Slovenska zvezdnica je poskrbela tudi za nekaj vznemirjenja. Na drugem balvanu je med enim od poskusov grdo padla, a posledice padca niso bile hujše, zategnilo ji je mišice v predelu vratu in hrbta, kar je med premorom med tekmovalnima rundama uspel sanirati fizioterapevt Matej Bombač, tako da je lahko Garnbret nastopila tudi zvečer.

Korošica si je sklepni del prvenstva priborila z novo zanesljivo predstavo. Vrha smeri ni osvojila, je pa z višino 47+ dosegla drugi dosežek dneva. Boljša je bila le svetovna prvakinja iz Japonske Ai Mori z višino 51. V končnem seštevku pa je to pomenilo, da je Garnbret osvojila najboljši dosežek polfinala s 175 točkami od 200 možnih. Mori (136,9 točk), ki je bila šesta po balvanih, je na drugem mestu zbrala 38 točk manj.

Garnbret je v kombinaciji v letih 2018 in 2019 v Innsbrucku in Hachiojiju osvojila naslova svetovne prvakinje, sicer takrat v kombinaciji balvanov, težavnosti in hitrosti. Zdaj se bo za zmago borila še v novi disciplini. Stopničke bodo prinesle dvojni uspeh. Iskane olimpijske vozovnice za Pariz si bodo namreč priborile le dobitnice kolajn.

Krampl in Lukan manj prepričljivi

Krampl in Lukan na balvanih nista bili tako prepričljivi kot reprezentančna kolegica sta si pa vseeno zagotovili dobro izhodišče za večerno preizkušnjo v težavnosti, ki je njuna močnejša disciplina. Krampl je s 34,5 točke po balvanih zasedla deveto mesto, Lukan pa je z 29,4 točke posegla po 14. mestu po prvem delu tekmovanja.

V drugem delu tekmovanja v težavnosti je Lukan dosegla višino 35+ in 17. mesto, kar ji je prineslo dodatnih 36,1 točke za skupnih 65,5 točk od 200 možnih. Krampl je bila za en gib boljša in je v smeri dosegla višino 36+ za 39,1 točke oziroma skupno 73,6 točke od 200 možnih za 14. mesto. Ta dosežek jima ni prinesel še enega nastopa. Krampl je tekmovanje v kombinaciji končala na 14. mestu, Lukan pa na 17.

Slovenija v polfinalu kombinacije v moški konkurenci ni imela tekmovalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!