Super Bowl LVII: Eagles znova v podrejenem položaju?

Haason Reddick na druženju z novinarji; FOTO: NePa

Philadelphia Eagles so v konferenci NFC zasedli prvo mesto in se brez večjih težav v končnici prebili do Super Bowla LVII. A kljub dobrim predstavam celotno sezono in zanesljivi poziciji številke ena, se je "orle" podcenjevalo, so prepričani njihovi obrambni igralci — prav skupina ekipe Philadelphie, ki bo bržčas njihov adut tudi v nedeljo.

Haason Reddick, prva sila obrambe Philadelphie v končnici, je prepričan, da kljub priigrani beri ljudi še vedno niso prepričali.

“Ljudje še vedno dvomijo, še vedno ne verjamejo, da si tukaj zaslužimo biti. Ne vem, zakaj točno, vendar se mi zdi da športne ekipe iz Philadelphie niso najbolj priljubljene, zato se jih posledično podcenjuje. Imamo samozavest, nekaj je tudi bahanja, a vse to dokažemo na igrišču. Za nas je to nekaj nepričakovanega. Celotno sezono smo bili izjemni in dokazali smo, da sodimo sem,” je v sredo na tiskovni konferenci povedal Reddick.

Reddick je v letošnji sezoni zbral 16 sackov, tri in pol pa je dodal še v končnici. V svoji prvi sezoni z Eagles se je prebili do končnice, a kljub temu nekaj pogreša — ni bil izbran v najboljšo postavo lige, t. i. All-Pro, prav tako se ga je izpustilo pri nominiranju za najboljšega obrambnega igralca.

Reddick je prepričan, da se tako njemu kot Eaglesom ne namenja zasluženega spoštovanja na podlagi letošnje igre. “Vsak ima pravico do svojega mnenja, a na koncu dneva moramo priznati, da statistika in številke ne lažejo,” je še dodal.

NFL, ameriški nogomet
Foto: Profimedia

Težko se je otresti občutka, da tudi na prizorišču Super Bowla vlada vzdušje, podobno Reddickovem razmišljanju. Philadelphia si je priigrala nastop na Super Bowlu, svoj drugi v petih letih, a nihče — morda razen sami sebe — jih pred sezono ni videl v tem položaju.

Spet kot skupina sestradanih psov

Ideja morda spominja na tisto iz sezone 2017, ko so Eagles osvojili prvo mesto v konferenci NFC, a se jih zaradi poškodbe prvega podajalca Carsona Wentza in njegove zamenjave Nicka Folesa ni jemalo resno. Še sami sebe so označili za “underdogs”, za maskoto tedanje končnice pa so “podržavili” pasje maske.

Podrejene vloge izpred petih let se še kako dobro spomni Brandon Graham. Slednji je eden od petih Eaglesov, ki so bili v Minnesoti del zmagovalne ekipe.

“To je popolnoma drugo moštvo, a vsekakor se spomnimo občutka. Nihče ni verjel, da lahko zmagamo Super Bowl LII. Naša podrejena vloga je bila izrazita, a nas je to le še podžgalo,” je v sredo dejal Graham.

Eagles so iz sezone 2017 zamenjali oba podajalca, tako Wentza in Folesa, kot tudi glavnega trenerja Douga Pedersona.

Slovite maske iz leta 2017; FOTO: Guliverimage

Graham je bil na Super Bowl LII tisti, ki je po “strip sacku” Toma Bradyja zapečatil usodo New England Patriots. Tokrat na podoben razplet računata tako Graham kot Reddick.

MVP nagrada v vrste obrambe?

Prvi je bil eden izmed boljših igralcev na Super Bowlu LII, Reddick si to želi biti v noči na ponedeljek. Zadnji obrambni igralec, ki je postal najkoristnejši igralec Super Bowla je bil pred sedmimi leti Von Miller. Reddick bi bil lahko resen kandidat za prestižno nagrado letos.

A Reddickova najhujša konkurenca ne bo Patrick Mahomes temveč njegovi soigralci. Prav t. i. “pass-rush” (pritisk na podajalca) Philadelphie je velik razlog za uspešnosti ekipe in bo v nedeljo izjemno pomemben v obračunu proti Chiefs.

Eagles so letos zbrali neverjetnih 70 sackov in le za dva zgrešili rekord Chicago Bearsov iz leta 1984.

Spomnimo, ob zadnjem porazu Kansas Cityja na Super Bowlu, napadalna linija ni zmogla zaustaviti silovitega pritiska Tampa Bay Buccaneers.

Tudi Eagles poznajo rek “Super Bowl zmaguje obramba”, zato so se pred sezono oborožili predvsem na položajih “pass-rusherjev”. Izkoristili so napako Carolina Panthers, ki so iz svojih rok izpustili Reddicka po sicer odlični sezoni 2021, ko je zbral 11 sackov.

Statistika na njihovi strani

“Kot otrok sem sanjal o tem, da igram na Super Bowlu. Če bi to storil še z ekipo iz mojih krajev — toliko bolje,” je opisoval Reddick. Odraščal je slabih 15 minut od Philadelphie, v mestu Camden v New Jerseyju, obiskoval pa je univerzo Temple.

A tudi ob podpisu pogodbe z Eagles je bil Super Bowl le tiha želja. “Sedaj je resničnost. Podpisal sem pogodbo s Philadelphio, vsekakor pa si ob podpisu nisem predstavljal, da bom na Super Bowlu zaigral že v svoji krstni sezoni z Eagles,” je še dodal.

A k uspešnosti obrambe Eagles so svoje dodali tudi soigralci iz t. I. “secondaryja” (ozadje obrambe). Statistično rangirani kot najboljši “secondary” lige se bodo pomerili proti najboljšem napadu lige po zraku.

Zgodovina tovrstnih obračunov med statistično najuspešnejšim “secondaryjem” in najboljšim napadom po zraku je na strani Eaglesov. Dvakrat prej smo na Super Bowlu videli tovrstna medsebojna dvoboja, obakrat jo je bolje odnesla obramba.

V sezoni 2002 so se zmage s pomočjo prve obrambe lige veselili Tampa Bay Buccaneers nad Oakland Raiders, v sezoni 2014 pa so Seattle Seahawks s svojim strupenim “secondaryjem” (Legion of Boom) popolnoma dominirali nad napadom Denver Broncosov.