Super Bowl LVII: Zgodba o bratih na nasprotnih bregovih

Ameriški nogomet 10. Feb 20236:41 0 komentarjev
Brata Kelce ob materi Donni; FOTO: Guliverimage

Prvič v zgodovini Super Bowla se bosta kot člana nasprotnih ekip pomerili brata Kelce, Jason in Travis. Oba odlična igralca, morda nekoč kandidata za Hišo slavnih, a eden od njiju je ameriški nogomet po težkih letih na univerzi celo opustil in igrišče ameriškega nogometa zamenjal za telefonsko trženje.

Trinajst let kasneje sta vrata Kelce pripravljena na pisanje zgodovine.

Postala bosta prvi bratski duo — Jim in John Harbaugh sta bila na Super Bowlu XLVII trenerja na nasprotnih straneh –, ki se bo pojavil na največjem ameriškem športnem spektaklu. A brata ne bosta istočasno na igrišču, saj Jason igra na poziciji centra za Philadelphia Eagles, medtem ko je Travis član Kansas City Chiefsov in eden najboljših tight endov v ligi.

Mati ukradla šov

“Kdor zmaga, si zasluži širokoustenje ob večerji za zahvalni dan,” je povedala Donna Kelce, njuna mati. Gospa Kelce je je v tednu pred Super Bowlom postala prava medijska zvezda. V ponedeljek se je na otvoritveni večer Super Bowl tedna znašla na odru s svojima sinovoma in jima prinesla piškote s čokolado.

“Nismo si predstavljali takega izkupička. Tudi na dan finala konferenc nisem pričakovala takega razpleta. Realnosti smo se začeli zavedati šele v trenutku, ko so Chiefs prišli do odločilnega strela na gol. Takrat sem si začela razmišljati ‘Ojoj, kaj pa sedaj?’. Vedeli smo, da je za to možnost, a nikoli ni prišlo blizu tega,” je dejala Donna, ki je obljubila, da bo enako navijala za oba svoja sinova in njuna napada.

Bratov Kelce ne združuje le igranje v ligi, pač pa sta si že od malih nog zelo blizu. Doma iz Clevelanda v Ohiu, sta bila soigralca kot člana Univerze Cincinnati v sezonah 2008 in 2009. Travisa so leto kasneje zaradi kajenja marihuane vrgli iz ekipe, izgubil pa je tudi štipendijo.

Prodajal Obamacare

“Najin odnos ni samo bratski, ampak mi je Jason velikokrat rešil mojo zadnjico,” je na četrtkovi novinarski konferenci dejal Travis. “Ko sem bil vržen iz ekipe in izgubil štipendijo, sem se vselil k Jasonu in praktično živel na njegov račun. On je bil tisti, ki je prepričal našega trenerja, naj mi ponudi še eno možnost in me vzame nazaj v ekipo,” je dodal Travis.

Semester brez nogometa je Travisa prisilil v razmislek o njegovi nadaljnji karieri — in vsaj za nekaj časa se je vdal usodi, je povedal v sredo. Igrišče je zamenjal za delo v klicnem centru in prebivalcem južnega Ohia, vzhodne Indiane in severnega Kentuckyja prodajal novo vladno zdravstveno zavarovanje, Obamacare. “Ljudje so vpili name vsak dan,” se dni marketinškega trženja spominja mlajši Kelce.

Prav njegov brat Jason je tudi potem, ko je sam šolanje na univerzi že končal, poklical trenerja Butcha Jonesa. “Spomnim se, da sem dobil klic Jasona, ki me je prepričeval ’Ne dvigni rok nad Travisa. Ne obupaj nad njim.” Jones je Travisu ponudil še eno možnost in v zadnji sezoni je Travis zbral 45 ujetih žog, 722 jardov in osem touchdownov.

Zanimivo druženje ob mikrofonu

“Brata imam zelo rad. Vedno si želim, da zmaga vsako tekmo — le te v nedeljo ne,” je na eni izmed novinarskih konferenc še dejal Travis. “Mama bo verjetno malce bolj držala pesti za Jasona, saj ima na poti še enega vnuka,” se je še pošalil Travis. Jason namreč nekaj dni po Super Bowl pričakuje svojega tretjega otroka, medtem ko mama Donna Kelce ostaja prepričana: “Veliko bo kričanja, navijanja. Vsak napad se bom na glas drla.”

Brata sta pred sezono 2022 začela snemati tudi svoj podkast “New Heights”, poimenovan po kraju, od koder 35-letni center in 33-letni tight end prihajata (Cleveland Heights op.). Osem minut prve epizode je minilo, ko je Jason, robusten center, začel opisovati, kako je poleti kupil enajst krav in kako je vključen v njihovo kastracijo in ostale podobne stvari.

“Nisem bil prepričan, kako se bo to izteklo — malo me je skrbelo,” je dejal Aaron Eanes, predsednik podjetja A&A Management Group, ki z bratoma Kelce sodeluje na projektu. A vsakršna skrb je odveč, saj je podkast eden izmed najbolj poslušanih v ZDA, brata pa redno gostita najrazličnejše osebnosti. Zadnji gost je bil njun oče Ed.

Donna in Ed imata, tako kot preostali del družine Kelce, težko nalogo — eden od bratov bo na strani zmagovalcev, drugi pa na strani poraženca. “Vedno sva sanjala o tem, da bi skupaj zaigrala na Super Bowlu. Mislila sva, da bova igrala za isto ekipo, a trenutno je to najbližje nekdanjim željam,” je na novinarski konferenci v sredo povedal Jason.

Slednji se je prvega naslova prvaka v ligi NFL veselil v sezoni 2017, ko so Eagles ugnali New England Patriots. Travis se je zmage na Super Bowlu veselil dve leti kasneje, Chiefs so tedaj premagali San Francisco 49ers.

Brata Kelce tokrat na nasprotnih bregovih; FOTO: Guliverimage

Eden izmed bratov bo v nedeljo osvojil drugi Super Bowl, a Travis misli, da so lahko stvari, kljub morebitnemu porazu, še slabše. “Če ne morem Super Bowla dobiti jaz, ga bo v tem primeru vsaj moj brat. Niti to ni slabo!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!