V Seni brez plavalne generalke za olimpijske igre

Drugi športi 7. Jun 202416:53 0 komentarjev
Pariz
Foto: Profimedia

Pariške oblasti so zaradi obilnih padavin morale odpovedati testno plavalno preizkušnjo v reki Seni, ki je bila predvidena za prihodnji teden. Razlog za to je povečana onesnaženost reke, kar še posebej pride do izraza ob dežju.

Poleg povečanega onesnaženja oblasti ob tem opozarjajo, da lahko Sena v takšnih primerih poplavi tudi pariški kanalizacijski sistem, pri čemer je problematičen tudi povečan vodostaj, ki trenutno za več kot trikrat presega dovoljeno raven.

Na letošnjih olimpijskih igrah naj bi sicer na Seni izpeljali slavnostno odprtje, v reki pa daljinsko plavanje in plavalni del triatlona. Organizatorji generalko za odprtje iger, ki je bila predvidena že konec maja, zdaj načrtujejo za 17. junij, kar je pet tednov pred igrami 26. julija.

Oblasti so sicer v tem času sprejele nekaj ukrepov, s katerimi nameravajo izboljšati kakovost vode v Seni. Mednje sodi nova čistilna naprava, ki so jo slovesno odprli konec aprila, a bo potrebno za boljšo kakovost vode v Seni sprejeti še nekaj ukrepov.

V začetku tega meseca naj bi tako začela delovati tudi ogromna podzemna naprava za zbiranje meteorne vode, ki bo preprečevala iztekanje odplak v reko. Nameščena bo v bližini železniške postaje Austerlitz.

Očiščenje reke je sicer ena izmed obljub pariške županje Anne Hidalgo, ki je Parižanom obljubila, da se bo v njej prihodnje leto mogoče kopati na vsaj treh kopališčih. Za posodobitev kanalizacije in zbiralnikov meteorne vode, ki bi preprečili odtekanje fekalij v reki Seno in Marno, je bilo doslej vloženih že okoli 1,4 milijarde evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!