Alenka Artnik se ne ustavlja, potopila se je kar 120 m!

Drugi športi 17. Jul 202122:35 > 18. Jul 2021 8:13
Alenka Artnik je svoj svetovni rekord popravila še za dva metra. Foto: Daan Verhoeven

Slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik je četrti dan Aidinega tekmovanja Vertical Blue, ki poteka na 202 metre globoki Deanovi modri luknji na Bahamih, še popravila svetovni rekord v disciplini z monoplavutjo. V torek se je potopila 118 metrov, danes pa še dva metra globlje 120 metrov!

Alenka Artnik je navdušila že uvodni dan Vertikalne modrine in svoj prejšnji svetovni rekord popravila za osupljive štiri metre – iz 114 m na 118 m, a za slovensko morsko deklico, ki je v izjemni formi, to ni bilo dovolj. Po treh dneh počitka je svojo napoved poglobila še za dva metra in tudi s 120 metri opravila izjemno suvereno.

Alenka je tako kot v torek na površje prišla zelo sveže in brez težav opravila tudi protokol, sodniki pa ji niso mogli pokazati drugega kot belega kartona, ki je naznanil novo izboljšavo svetovnega rekorda v disciplini z monoplavutjo (CWT). Potop je trajal 3 minute in 33 sekund.

Koprčanka se potaplja vse globlje in globlje. Foto: Florian Burghardt

Rus potrdil primat najglobljega Zemljana

Slovenka ni edina, ki je v soboto rušila rekorde. V moški konkurenci je ruski tekmovalec Aleksej Molčanov je le še potrdil primat najglobljega Zemljana. V disciplini z monoplavutjo se je potopil 131 metrov in lastni svetovni rekord popravil še za en meter. “Danes sem naredil najgloblji in najbolj vznemirljiv svetovni rekord – 131 metrov z monoplavutjo. Pred nami je še šest dni tekmovanja in še tri dni potapljanja, bodite z nami,” je na Instagramu zapisala ruska podmornica, ki sodeč po besedah še ni zaključila z norimi potopi.

Molčanov se je v soboto potopil 131 metrov:

Še naprej navdušuje tudi Francoz Arnaud Jerald, ki je z dvojno plavutjo (CWTBF) svoj svetovni rekord s prvega tekmovalnega dne popravil še za en meter, na 117 metrov, že svoj tretji svetovni rekord na Bahamih pa je ulovila tudi Italijanka Alessia Zecchini.

Še tretji svetovni rekord Italijanke:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alessia Zecchini (@alessia.zecchini)

Prvi dan ji je za nekaj minut uspelo podreti svetovni rekord z monoplavutjo na 115 metrov, a ji ga je že po naslednjem potopu prevzela Artnikova, Italijanka je tretji dan popravila svetovni rekord v disciplini brez plavutk (CNF) na 74 metrov, danes pa nov svetovni mejnik postavila tudi v prostem potapljanju z vlečenjem ob vrvi (FIM). Njena nova rekordna znamka je zdaj 101 meter, tri več, kot je bil do zdaj.

Legenda disciplin na Vertical Blue 2021:

Monoplavut (CWT)
Dvojna plavut (CWTBF)
Brez plavutk – prsna tehnika (žaba) (CNF)
Prosto potapljanje – brez plavutk, vlečenje po vrvi (FIM)

Komentari

Vaš komentar