Virtualni Super Bowl LV: Podajalca hvalita eden drugega

Ameriški nogomet 2. Feb 20218:47 0 komentarjev
Screenshot

Super Bowl LV in z njem povezani dogodki so se - sicer virtualno - končno začeli. Prvi dan Super Bowl tedna je na sporedu t. i. Opening Night, ki pa je bil letos precej drugačen od preteklih.

Piše: Neža Pavčič

Dogodki na Super Bowlu oz. povezani s slednjim so letos drugačni. S tradicionalnim Opening Night se začne medijska norija, novinarske konference in pravi utrip spektakla, ki pa se je letos zaradi epidemije koronavirusa preselil na splet. Prvi dostop novinarjev do igralcev je v preteklih letih služil skorajda kot nekakšen cirkus – od “novinarjev”, oblečenih v klovne ali pa Wolfganga Amadeusa Mozarta, pa do udeleženk, ki so se pojavile v poročni obleki in celotnih novinarskih ekip v havajskih srajcah.

Na otvoritvenem večeru je možno prav vse, a tokrat je bilo drugače – celo Tom Brady je bil razočaran, da ni mogel videti vseh novinarjev, medtem ko so njega na drugi strani lahko videli.

Sezona, ki je bila dolgo časa pod vprašajem, tudi zaradi izbruhov koronavirusa v posameznih moštvih, se je na koncu le izpeljala. In kar je bilo pred sezono le pobožna želja, je v ponedeljek postalo resničnost. Super Bowl LV se bo resnično igral, obeta pa se morda eden izmed najbolj zanimivih dvobojev.

Za to sta seveda najbolj odgovorna podajalca – Tom Brady, 43-letnik, ki je na Super Bowlu že desetič, pred tem pa se je trofeje Vinca Lombardija veselil že šestkrat. Na drugi strani je Patrick Mahomes, ki je v tretji sezoni kot prvi podajalec Chiefs drugič popeljal na Super Bowl. Za Mahomesa strokovnjaki ugibajo, da ima s svojo igro in talentom največ možnosti, da se vsaj približa Bradyjevemu dosežku, a Buccaneers čaka težka naloga, če želijo Chiefsom preprečiti veselje in ubranitev naslova prvaka.

Super Bowl se je torej resnično začel, a je seznam intervjuvancev zaradi virtualne platforme tokrat nekoliko krajši. Vendar to ne pomeni, da je bil prvi dan na relaciji Tampa-Kansas City dolgočasen. Nekaj najzanimivejših izjav tokratnih udeležencev.

Na presenečenje vseh – Tom Brady se še ne misli upokojiti. Brady je na neposredno vprašanje, če pri 43 letih že razmišlja o pokoju, odgovoril, da bo  “nedvomno razmislil” o igranju tudi po 45. letu. To bi pomenilo, da bo Brady odigral vsaj še tri sezone v ligi, s čimer bi jih skupno zbral 24.

Ko bo čas za pokoj, bom vedel,” je komentiral Brady. “Nisem prepričan, kdaj bo čas, a ko bo prišel, bom vedel. Vedno dam od sebe vse in ko tega ne bom več sposoben, ko ne bom mogel več pomagati ekipi, ki me potrebuje. Takrat bo čas, da odidem,” je še dodal.

Sodeč po produkciji in učinkovitosti v sezoni 2020, bo Brady vsaj še nekaj časa ostal na ligi. Zna pa se zgoditi, da ga še kdaj vidimo tudi na Super Bowlu.

Verjetno najbolj očitno je bilo medsebojno spoštovanje Mahomesa in Bradyja. Oba sta bila – vsaj prvi dan – polna hvale na račun drugega.

V finalu konference AFC leta 2018 se je Brady s takratnim moštvom New England Patriots razveselil napredovanja v Super Bowl, a je Mahomes s svojo igro nanj naredil močan vtis. brady ga je zato po koncu tekme počakal pred garderobo in mu namenil nekaj vzpodbudnih besed. Tudi dve leti kasneje ima Brady podobno mnenje o Mahomesu, če ne celo boljše.

Takrat smo zmagali, napredovali smo v Super Bowl. Na igrišču je bila zaradi veselja norišnica, zato Patricka nisem uspel najti in mu povedati, kaj si mislim o njem in njegovi igri, zato sem ga šel počakat pred garderobo,” je svojo gesto pred dvema letoma opisal Brady.

Svoj čas sem gledal Peytona Manninga in spoštoval, kako je on vodil mlajše fante, jim pomagal. Prav tako Brett Favre, moj dober prijatelj. Veliko sem se zgledoval po teh fantih, pa tudi po nekaterih mojih soigralcih, ki so mi kot mlademu fantu močno pomagali. Tudi Patrick je mlad in ima odlične soigralce, trenerje. Chiefs so odlična franšiza. Patrick ima tudi veliko podpore izven nogometa, tako da mu bodo vsi ljudje, na katere se lahko opre, pri karieri pomagali,” je še pojasnil šestkratni prvak lige NFL.

Tudi Mahomes mu ni ostal dolžan. “Način, na katerega prebere obrambo še preden na igrišču prejme žogo. To je neverjetno. To zares občudujem,” je dejal. “Tudi sam se trudim priti na ta nivo. Ko nadaljujem kariero, se vedno trudim storiti to, kar lahko. Analiziram njegove tekme, ker praktično vse naredi prav. To pa lahko sodimo po … številu šampionskih prstanov,” je še dodal 25-letni Mahomes.

Spoštovanje obeh medsebojnih podajalcev je na prvi dan Super Bowl medijskih aktivnosti nekaj povsem običajnega. A verjetno bo eden izmed omenjenih podajalcev drugemu po nedelji nekoliko manj naklonjen – vsaj začasno.

Tako kot je v t. i. offseasonu burila duhove Bradyjeva odločitev, da zapusti Patriotse, se nekdanji član New Englanda ni mogel otresti vprašanj o svojem bivšem šefu. A vendarle bodo tisti, ki so upali na kakšno zbadljivko na račun Billa Belichicka razočarani – Brady je o Belichicku govoril le pozitivno.

Imava zelo dober odnos,” je dejal Brady na vprašanje o nekdanjem glavnem trenerju, s katerim je sodeloval 20 sezon. “Kot trener mi je v življenju dal ogromno in za to sem neverjetno hvaležen. Predstavljal je vse, kar si si lahko želel v trenerju … tam sem preživel dvajset neverjetnih let. Moja kariera me je peljala drugam, a brez njegove podpore in lekcij ne bi nikoli dosegel tega, kar sem. Je neverjetno dober trener in izjemen mentor,” je dodal Brady.

Čeprav je bil tudi Brady razočaran, ker ni videl vseh radovednih novinarskih obrazov, je večina igralcev, vključno s Tyrannom Mathieujem povedala, da se Super Bowla veselijo. Tudi za novinarje je Super Bowl le Super Bowl in tudi z manj osebnega stika bo še vedno vznemirljiv. Tako kot bo tudi obračun Tampa Bay Buccaneers in Kansas City Chiefs – za tega je vznemirjenje verjetno na vrhuncu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!