Benjamin Savšek v Pragi pokoril vso konkurenco

Drugi športi 10. Jun 202312:55 > 15:23
Benjamin Savšek
Foto: Nina Jelenc

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je zmagal na tekmi svetovnega pokala v češki Pragi. Na brzicah reke Vltave je olimpijski prvak iz Tokia z veliko prednostjo ugnal Slovaka Mateja Benuša in Francoza Julesa Bernardeta. Drugi slovenski predstavnik Luka Božič je po 16. mestu izpadel v polfinalu.

Savšek je sijajno začel preizkušnjo na brzicah reke Vltave, obenem pa v tehnično zahtevnejšem srednjem delu ni imel toliko težav kot tekmeci. Po celotni progi je močno pridobival, ciljno črto pa prečkal s časom 97,65 sekunde oziroma kar 3,61 sekunde hitreje od Benuša za prve slovenske stopničke v tej sezoni.

Nato je moral počakati le še nastop domačina Jirija Prskavca (letos nastopa tako v kajaku kot v kanuju), ki je bil najboljši v dopoldanskem polfinalu. Toda domačin je imel v finalu ogromno težav in zasedel deveto mesto. To je bila prva zmaga Savška v svetovnem pokalu po letu 2017 v španskem Seu d’Urgellu in peta v karieri, druga v Pragi.

“Najljubša proga mi je v Tacnu, ta pa je prav tako nekaj posebnega, zagotovo mi je med najljubšimi. Voda na njej je divja, je tehnično zahtevna, to pa mi tudi ustreza. Pisana mi je na kožo, na njej se vedno zabavam,” je menil Savšek, ki je bil v češki prestolnici na stopničkah že sedmič, poleg dveh zmag ima še dve drugi in tri tretja mesta.

Benjamin Savšek
Foto: Nina Jelenc

“Vesel sem, da mi je uspelo”

Savšek je zmagal z veliko prednostjo, za to pa nima zaslug le tehnično popolna vožnja, ampak tudi Savškove izkušnje in čista glava. “Bilo je nekaj pritiska, predvsem zaradi slabšega nastopa v Augsburgu. Hotel sem popraviti napake, ki sem jih delal v Nemčiji, vesel sem, da mi je uspelo. Na nekaterih kombinacijah nisem hotel tvegati, saj bi se mi lahko hitro zalomilo. Težje kombinacije sem imel pod nadzorom, na lažjih pa na polno napadal. To je bil očitno ključ do zmage. Vedno so tudi kakšne malenkosti, ki bi se jih dalo popraviti, a zdajle jih ne bi šel, popravljati,” je dejal Savšek.

“Na progi pa sicer nisem imel občutka, da bom s tako razliko zmagal, čeprav sem vedel, da mi je uspel lep nastop. Res sem lahko zadovoljen. Počutim se izjemno, dolgo časa nisem zmagal v svetovnem pokalu. To je hkrati odlična popotnica in dodatna motivacija za naslednje tekme svetovnega pokala, predvsem, ker bo naslednja postaja moja domača tekma v Tacnu,” je bil zadovoljen olimpijski prvak, ki je na najboljši način povabil navijače na naslednjo tekmo ob tacensko progo.

Naslednji konec tedna se bo karavana najboljših kanuistov in kajakašev preselila v Tacen.

Benjamin Savšek
Foto: Nina Jelenc

Drugi slovenski predstavnik Luka Božič se ni prebil v finale, v dopoldanskem polfinalu je bil namreč 16. Že v petek je izpadel Nejc Polenčič, ki je na 31. mestu za las zgrešil današnji polfinale najboljše trideseterice.

V svetovnem pokalu je po sedmem mestu iz Augsburga zdaj napredoval na drugo mesto, zbral je 100 točk. Pred njim je le Benuš, ki ima po dveh tekmah na kontu 110 točk. Tretji je Nemec Sideris Tasiadis s 86 točkami.

Pri dekletih slavila Jessica Fox

Pri ženskah je slavila avstralska zvezdnica Jessica Fox. To je bila njena tretja letošnja zmaga, druga v kanuju. Kljub dotiku je za 1,44 sekunde ugnala Andorko Monico Dorio Vilarrublo, tretja pa je bila Čehinja Gabriela Satkova (+1,89). Obe sta brzice na Vltavi premagali brez dotika.

V polfinalu so obstale vse tri slovenske predstavnice v češki prestolnici. Najboljša med njimi je bila Eva Alina Hočevar na 15. mestu. Alja Kozorog je bila 19., Lea Novak pa 25.

Po petkovih kajakaških preizkušnjah bo v nedeljo na vrsti le še kajakaški kros. Pri ženskah bosta nastopili Ajda Novak in Eva Terčelj, pri moških pa Tine Kancler in Vid Kuder Marušič.

Naslednji konec tedna se bo kajakaška karavana preselila v Tacen.