KZS odgovarja na očitke Špele Ponomarenko Janić

Drugi športi 2. Maj 202420:55 1 komentar
anja osterman
Anja Osterman. Foto: Aleš Fevžer

Kajakaška zveza Slovenije se je odzvala na obtožbe Špele Ponomarenko Janić, ki naj bi zaradi nepravilnosti na izbirni tekmi v Zagrebu izgubila možnost, da se uvrsti na olimpijske igre v Pariz. Njen direktor Andrej Jelenc meni, da so obtožbe neupravičene, saj predsedstvo KZS ni organ, ki lahko odloča o tem oz. posega v rezultate tekmovanja.

Predsedstvo je na dopisni seji obravnavalo pismo Žusterne, koprskega kluba, v katerem je le-ta predsedstvo obvestil o dogodkih na mednarodni tekmi v Zagrebu, ki je veljala tudi za izbirno tekmo za sestavo slovenske kajakaške reprezentance v sprintu na mirnih vodah za evropske olimpijske kvalifikacije in tekme svetovnega pokala. Pismu je bil predložen tudi odgovor organizatorja tekmovanja – Kajak kanu kluba Matija Ljubek in nekatera druga dokazila.

Na osnovi obeh dopisov je predsedstvo sprejelo sklep, da predsedstvo KZS ni organ, ki lahko posega v končne rezultate tekmovanja. S strani organizatorja tekmovanja so bile pojasnjene okoliščine odločitev glavnega sodnika kakor tudi dejstvo, da protest ni bil vložen v roku, ki ga predvidevajo pravila ICF. Predsedstvo zavzema stališče, da je za regularnost tekmovanja zadolženo vodstvo tekmovanja in da so končni rezultati, ki jih potrdi vodstvo tekmovanja tudi uradni rezultati.

Kriterije je predlagal odmor za mirne vode

Kriterije za uvrstitev v reprezentanco, ki so del letnega delovnega načrta, je predlagal odbor za mirne vode, sprejelo pa ga je predsedstvo KZS. V letnem delovnem načrtu je tudi določilo, da sta v primeru višje sile, konflikta interesov ali situacije, ki bi povzročila nejasnost v tolmačenju določil, pogojev in kriterijev v programu dela reprezentanc in izbire ekip, Odbor za divje vode in Odbor za mirne vode, vsak za svoje discipline, zadolžena za strokovno interpretacijo v skladu z zastavljenimi usmeritvami in za posredovanje končnega predloga v potrditev predsedstvu.

Foto: Aleš Fevžer

“S strani odbora za mirne vode na predsedstvo KZS še niso naslovili predloga, ki bi nedvoumno definiral predlog sestave reprezentance za nastop na evropskih olimpijskih kvalifikacijah in tekmah svetovnega pokala, zato predsedstvo KZS sploh še ni moglo odločati o predlogu. Šele ko bo predsedstvo KZS s strani odbora za mirne vode, ki je kot edino pristojno za podajo tovrstnih predlogov, prejelo pisni predlog sestave ekipe, bo lahko odločalo o predlogu sestave ekipe za evropske olimpijske kvalifikacije in tekme svetovnega pokala oziroma o morebitnih drugih predlogih,” je v odgovoru zapisal Jelenc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje