Mirko Vičević ostaja na krmilu slovenske reprezentance

Drugi športi 2. Feb 202414:20 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Mirko Vičević, ki je konec lanskega leta prevzel vodenje slovenske vaterpolske reprezentance, bo izbrano vrsto vodil še cel naslednji olimpijski cikel do Los Angelesa 2028, so danes potrdili na Vaterpolski zvezi Slovenije. Slovenija je letos na evropskem prvenstvu na Hrvaškem pod njegovim vodstvom dosegla eno zmago in na koncu zasedla 14. mesto.

Čeprav tudi Vičević priznava, da Slovenija ne sodi v vrh svetovnega vaterpola, v ekipi vidi velik potencial. “Ekipa, s katero je Slovenija nastopala na evropskem prvenstvu, je bila v povprečju stara 20 let in takšne prednosti nima nihče. Imamo res veliko prostora za napredek,” je za STA povedal Vičević.

Enako pomemben je bil ob podaljšanju pogodbe zanj drugi drugi dejavnik: “To je bil izjemno topel in pošten sprejem in odnos vseh na zvezi in v klubih.”

Črnogorski strokovnjak je konec novembra zamenjal prejšnjega selektorja Krištofa Štromajerja. Gre za eno velikih imen svetovnega vaterpola.

Petinpetdesetletni Vičević je zaslovel že kot reprezentant Jugoslavije ter njenih naslednic ZR Jugoslavije ter Srbije in Črne gore. Z Jugoslavijo je bil med drugim olimpijski prvak leta 1988, svetovni prvak 1986 in 1991 ter evropski prvak 1989 in 1991, v različnih reprezentančnih selekcijah pa je zbral skoraj 280 nastopov.

Kar 16 let igral v Italiji

Klubsko kariero, ta je trajala kar 26 sezon, je Vičević začel v domačem Kotorju, pozneje pa ob kratki epizodi v Barceloni kar 16 let igral v Italiji za Pro Recco, Brescio in Savono.

Kot trener se je preizkusil v domačem Kataru, pa tudi v mlajših selekcijah črnogorske reprezentance, prav na kratko pa tudi v Crveni zvezdi, ki pa je jo zapustil že po nekaj tednih zaradi žaljivega odnosa navijačev do njegovega hrvaškega porekla. Vičević je tudi član hrama slavnih.

Črnogorski strokovnjak bo naslednji reprezentančni zbor sklical v začetku marca, ko si bo v Kranju ogledal tudi polfinale evropskega pokala challenger med Triglavom in švicarskim Kreuzlingenom. Za Kranjčane bo tekma tudi prestižnega značaja, saj so jih Švicarji premagali v kvalifikacijah za to tekmovanje na turnirju na Portugalskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!