“Odpovejte tekmo!” KZS odgovarja

Košarka 2. Feb 202413:27 4 komentarji
Foto: Aleš Fevžer

Pri Košarkarski zvezi Slovenije se pospešeno pripravljajo na bližajoči se tekmi prvega okna kvalifikacij za nastop na EuroBasketu, ob tem pa odgovarjajo tudi na poziv k odpovedi srečanja z reprezentanco Izraela.

Čez dva tedna in pol se bo v Kopru zbrala slovenska reprezentanca, pred katero sta v prvem kvalifikacijskem oknu tekmi z Ukrajino (22. 2. ob 18.00) in Izraelom (25. 2. ob 18.00).  Selektor Aleksander Sekulić bo seznam reprezentančnih kandidatov predvidoma razkril  12. februarja.  Prodaja vstopnic za tekmi v koprski Bonifiki pa je medtem že stekla, na to pa se je s sporočilom za javnost pred dnevi odzval Solidarnostni odbor za svobodno Palestino. Ta je Košarkarsko zvezo Slovenije pozval k odpovedi tekme z Izraelom.

“V skladu z izključitvijo ruskih športnikov z mednarodnih tekmovanj po napadu Rusije na Ukrajino Izrael ne bi smel sodelovati na nobeni mednarodni športni prireditvi, dokler ne konča trenutnega masakra v Gazi in se umakne z okupiranih palestinskih ozemelj,” so v daljšem sporočilu med drugim zapisali pri omenjenem odboru in navedli več kot 15 organizacij, ki naj bi podpirale pobudo.

Poziv je objavilo več medijev, iz odgovora novega generalnega sekretarja KZS Aleša Križnarja pa je mogoče jasno razbrati, da pobuda ne bo padla na tla. ”Situacija v Izraelu je tragična. Z njo sočustvujemo. Kot tudi z vsemi žrtvami na obeh straneh. Dejstvo pa je, da tekme enostransko ne moremo odpovedati. Po naših informacijah tudi vse ostale tekme pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze potekajo nemoteno. Tekma se bo odvila,” nam je potrdil Križnar.

Kvalifikacije za EuroBasket 2025

Slovenska reprezentanca naskakuje petnajsti zaporedni preboj na evropsko prvenstvo. Nastopala bo v kvalifikacijski skupini A, kjer bodo še Ukrajina, Portugalska in Izrael. Za uvrstitev na prvenstvo morajo Slovenci zasesti eno od prvih treh mest.

EuroBasket 2025 bo sicer  na sporedu med 27. avgustom in 14. septembrom 2025. Skupinski del bodo gostili Ciper (Limassol), Poljska (Katovice), Finska (Tampere) in Latvija (Riga), kjer se bo odvil tudi sklepni del prvenstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje