Stevens do osmega mesta, pričakoval je več

Drugi športi 16. Avg 202220:31
Peter John Stevens/Twitter

Slovenski plavalec Peter John Stevens je na evropskem prvenstvu v Rimu v finalu na 50 m prsno osvojil osmo mesto. Zmagal je Italijan Nicolo Martinenghi s časom 26,33. V polfinalu na 200 m mešano pa je bil Anže Ferš Eržen 14.

Italijanski uspeh je v Stevensovi disciplini s srebrom dopolnil Simone Cerasuolo (26,95), bron si je priplaval Nemec Lucas Matzerath s 27,11.

V slovenskem taboru so potihoma pričakovali, da bi se lahko Stevens morda vpletel v boj za medaljo, kar bi bila zanj tretja v karieri po srebru iz Londona 2016 in bronu iz Glasgowa 2018. A v finalu, kjer je plaval na drugi progi, je nato končal na osmem mestu. Za bron bi bilo treba plavati 27,11, kar je pet stotink slabše od njegovega osebnega rekorda.

“V tekmo sem šel brez pričakovanj, čeprav sem si želel več. V finale sem prišel, v njem pa sem plaval na silo, tehnika ni bila prava. Z uvrstitvijo v finale sem kljub vsemu zadovoljen. Takoj bom nadaljeval s treningi, naslednji glavni cilj bo svetovno prvenstvo v kratkih bazenih v Melbournu,” je po finalnem nastopu za Plavalno zvezo Slovenije dejal sedemindvajsetletni plavalec.

Poleg nastopa Stevensa je imela slovenska ekipa danes v popoldanskem finalnem delu plavalnih tekmovanj še enega udeleženca. Anže Ferš Eržen si je dopoldne v kvalifikacijah na 200 m mešano zagotovil polfinale, ki ga je končal na 14. mestu s časom 2:03,07, bil je sedmi v svoji skupini.

Danes bi sicer morala biti v Rimu na vrsti še dva slovenska dopoldanska nastopa, a sta se Primož Šenica Pavletič in Sašo Boškan nastopu na 100 m hrbtno odpovedala, saj ju v sredo čaka še preizkušnja v disciplini 400 m prosto.

V Rimu so sicer danes poleg Stevensove discipline podelili še šest kompletov kolajn. Švedinja Sarah Sjoestroem je dan pred svojim 29. rojstnim dnem zmagala na 50 m prosto s časom 23,91, dobila že 45. zlato medaljo na velikih tekmovanjih in 27. medaljo v 50-metrskih bazenih. S tem je zdaj sama na prvem mestu najboljših evropskih plavalcev, doslej si je ta dosežek delila z Rusom Aleksandrom Popovom.

Drugo zlato na EP je osvojil Madžar Kristof Milak, ki je po zmagi na 100 m delfin danes slavil še na 200 m delfin (1:52,01), srebrn je bil njegov rojak Richard Marton, bronast pa Italijan Alberto Razzetti.

Izraelka Anastasya Gorbenko je ubranila naslov na 200 m mešano, zmagala je z 2:10,92, druga je bila Nizozemka Marrit Steenbergen, tretja pa domačinka Sara Franceschi.

V moški konkurenci je na 1500 m prosto slavil Ukrajinec Mihajlo Romančuk (14:36,10), drugi je bil Italijan Gregorio Paltrinieri, tretji pa Frncoz Damien Joly.

Še eno italijansko zlato medaljo je osvojila Margherita Panziera na 100 m hrbtno z 59,40, srebro si je priplavala Britanka Medi Harris, bron pa Nizozemka Kira Toussaint.

Tekma mešane štafete 4 x 200 m prosto pa je pripadla Britancem Deanu Thomasu, Matthewu Richardsu, Freyi Colbert in Freyi Anderson (7:28,16). Drugi so bili Francozi, tretji pa Italijani.

Komentari

Vaš komentar