Stevens na svetovnem prvenstvu do 13. mesta

Drugi športi 17. Dec 202214:24 0 komentarjev
Peter John Stevens/Twitter

Plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Melbournu osvojil 13. mesto na 50 m prsno. S 26,33 je plaval skoraj identičen čas kot v kvalifikacijah, kjer je bil dve stotinki sekunde hitrejši. Soboto so plavalci zaznamovali tudi z vrsto svetovnih rekordov.

Stevens je za osmim mestom in želenim finalom zaostal za 29 stotink sekunde. Tara Vovk je v isti disciplini med dekleti s 30,39 dosegla nov slovenski rekord in 19. mesto. Za polfinalom je zaostala šest stotink sekunde.

“Škoda, ker Petru ni uspelo nekaj dodati, glede na jutranji nastop. Ko je želja velika, je nastop preveč nervozen, takrat pa preveč trdo odplava. Polfinale in 13. mesto je vrhunska uvrstitev, a vsa pozornost je bila v treningu in na pripravah usmerjena v to SP. Želje so bile večje, tako da domov odhajava razočarana,” je po tekmi povedal trener Luka Berdajs.

Že pred tem so Avstralke Molli O’Callaghan, Chelsea Hodges, Emma McKeon in Madison Wilson postavile nov svetovni rekord s štafeto 4 x 50 m mešano. Z 1:42,35 so bile tri stotinke sekunde hitrejše od lani doseženega rekorda Švedinj. Te so danes osvojile bron za ZDA. Prve tri ekipe je ločilo osem stotink sekunde.

Med moškimi so v tej disciplini za svetovni rekord poskrbeli Italijani Lorenzo Mora, Nicolo Martinenghi, Matteo Rivolta in Leonardo Deplano. Z 1:29,72 so lanski rekord Italije, pri katerem je takrat od omenjenih sodeloval le Martinenghi, izboljšali kar za 42 stotink. V izjemni dirki so za njimi končali Američani, Avstralci in Japonci z rekordi Amerike, Oceanije in Azije.

Za naslednji svetovni rekord je v polfinalu na 50 m prsno poskrbela Litovka Ruta Meilutyte. Rekord Brazilke Alie Atkinson iz leta 2018 je z 28,37 popravila kar za 19 stotink sekunde.

Italijanski dan je nadaljeval Gregorio Paltrinieri z zmago in rekordom prvenstev 7:29,99 na 800 m prosto. Na 400 m mešano je zmagala Američanka Hali Flickinger, srebrna je bila Italijanka Sara Franceschi.

Moško tekmo je dobil Japonec Daiya Seto, ki je spisal posebno poglavje v zgodovini plavanja. Postal je prvi plavalec, ki je vse od leta 2012 šestkrat postal zmagovalec v isti disciplini. “Popolnoma sem se posvetil tej disciplini. Plaval sem sicer tudi 200 mešano in delfin, pa 200 prsno. Ampak teh 400 mešano mi je najljubših. V kratkem bazenu nikoli ne izgubim, prihodnje leto si želim zmagati tudi v daljšem,” je po nastopu povedal 28-letni Japonec.

Na 50 m prosto se je z rekordom prvenstev in Oceanije 23,04 prepričljive zmage veselila Avstralka Emma McKeon, ki zase še naprej trdi, da je specialistka za 100-metrsko razdaljo. Katarzyna Wasick je za njo zaostala 51 stotink, vse ostale finalistke pa so za srebrom zaostale manj kot 35 stotink sekunde. Moško tekmo je z 20,46 dobil Jordan Crooks s Kajmanskih otokov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!