Sabljaški incident: Zavrnitev rokovanja, diskvalifikacija, protest (VIDEO)

Drugi športi 28. Jul 20239:26 1 komentar
FOTO: Guliverimage

Na svetovnem prvenstvu v sabljanju, ki ga te dni gosti Milano, je včeraj prišlo do neljubih prizorov. Ukrajinka Olga Harlan se po zmagi nad Rusinjo Ano Smirnovo ni želela rokovati, s čimer je kršila kodeks obnašanja tega viteškega športa, zato jo je Mednarodna sabljaška zveza (IFF) kljub napredovanju iz tekmovanja odstranila.

Kakor je poudarila IFF, je bila Harlan diskvalificirana zato, ker je po koncu srečanja 1. kroga v disciplini sablja ni želela rokovati, poroča AFP.

Olga Harlan je bila sploh prva ukrajinska sabljačica, ki se je po začetku ruske invazije pomerila proti nasprotnici iz osovražene sosede. Ukrajinsko ministrstvo za šport vsem svojim sabljačem naroča naj se izogibajo tekmovanjem, v katerih nastopajo Rusi in Belorusi, razen če ti športniki ne nastopajo pod zastavo omenjenih dveh držav, temveč kot “nevtralni” tekmovalci.

Zato je Harlan sprejela sodelovanje na minulem sabljaškem svetovnem prvenstvu v prestolnici mode. A zgodilo se je ravno tisto, česar so se organizatorji bali.

Štirikratna svetovna prvakinja v disciplini sablja je Smirnovo premagala z gladkih 15 proti 7, po koncu pa rokovanje zavrnila ter zgolj pozdravila sodnika. Osramočena Smirnova prizorišča ni želela zapustiti, prinesla si je stol in sedeč še eno uro po koncu dvoboja protestno čakala, da ji Ukrajinka pride seči v roko.

“Vsak sabljač/-ica se je takoj po koncu vsakega boja dolžan rokovati s tekmecem oziroma tekmico,” piše v pravilih Mednarodne sabljaške zveze, ki ji je – zanimivo – do začetka vojne lani predsedoval ruski oligarh Alisher Usmanov.

Smirnova je protestirala; FOTO: Guliverimage

Diskvalifikacija Olge Harlan je izzvala reakcijo Kijeva: “Izključitev naše sabljačice, potem ko je zavrnila rokovanje z Rusinjo, je škandalozna odločitev.” Mihajlo Podoljak, bližnji svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je tem besedam dodal, da je odločitev IFF prikaz kroničnega pomanjkanja vživljanja v druge ljudi.

Na družbenem omrežju je delil tudi sliko Smirnove, ki se je nedavno fotografirala z ruskim vojakom in pripisal: “Kot lahko vidite, Smirnova odkrito občuduje vojsko naših nasprotnikov, ki ubija Ukrajince in uničuje naša mesta.”

Tekmovanje v disciplini sablja je na koncu dobila Japonka Misaki Emura, ki je v finalu s 15:11 porazila Grkinjo Despino Georgiadu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje